U trendu

London potvrdio: Projekat nuklearke s Hitačijem na ledu

LONDON – Portparol britanske premijerke Tereze Mej potvrdio je danas da su pregovori vlade sa japanskom kompanijom Hitači o nastavku projekta izgradnje nuklerake u Velikoj Britaniji završeni neuspešno.

Japanski list Nikei je prošle nedelje objavio da je Hitači zamrznuo projekta izgradnje nuklearne centrale u Velsu, vredan 28 milijardi dolara zbog poteškoća sa nalaženjem investitora. Kompanija je zato pozvala britansku vladu da poveća svoju finansijsku podršku tom projektu.

„Bilo kakav dogovor mora da bude u skladu sa onim što je obećano potrošačima i poreskim obveznicima u Velikoj Britaniji. Uprkos opsežnim pregovorima i naporima svih strana, vlada i Hitači nisu uspeli da postignu dogovor o nastavku projekta u ovoj fazi. Vlada ostaje posvećena nuklearnom sektoru“, rekao je portparol vlade, prenosi Rojters.

Istovremeno, britanski ministar za energetiku Greg Klark, izjavio je da će vlada istražiti opcije za finansiranje novih nuklearnih elektrana, dodajući da je cena obnovljivih izvora energije tako naglo pala da se mnogo veće subvencije za Hitačijev nuklearni projekt Horajzon ne mogu opravdati.

Obraćajući se članovima parlamenta, Klark je naveo da je vlada u pregovorima ponudila garantovanu minimalnu cenu za električnu energiju od 75 funti po megavat satu kao podršku tom projektu, i izrazila spremnost da bude akcionar s udelom u visini do jedne trećine, te da nije mogla da ide preko toga zbog očuvanja interesa poreskih obveznika.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.