najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Mađarski privrednici će plaćati najniži porez u EU?

Mađarska namerava da snizi porez na dobit preduzeća na devet odsto počevši od 2017. godine, što bi bila najniža korporativna poreska stopa u Evropskoj uniji, izjavio je premijer Viktor Orban.

„Sledeće godine, korporativni porez će biti u jednocifrenom iznosu i isti za mala i srednja preduzeća, kao i za velike korporacije“, rekao je Orban juče novinarima u Budimpešti, prenosi agencija Frans pres.

Mađarske kompanije sa prihodom ispod 500 miliona forinti (1,6 miliona evra) trenutno plaćaju porez na dobit od 10 posto, dok veća preduzeća plaćaju 19 procenata.

Odluka o snižavanju poreske stope je uzeta u razmatranje u četvrtak, nakon konsultacija s ministrom ekonomije Mihaljom Vargom.

„S takvim porezima, Mađarska će ponuditi najbolje fiskalne uslove u Evropskoj uniji“, rekao je Orban.

Do sada su Bugarska, Irska i Kipar imali najniže stope poreza na dobit u Uniji.

Varga je naveo u saopštenju da je budžet za 2017. kreiran u skladu sa manjkom od 145 milijardi forinti, koliko će izostati na prihodnoj strani kao rezultat reforme poreza na dobit.

„To znači da će 145 milijardi (forinti) više ostati u džepovima korporacija. Fond rezervi od 200 milijardi će biti više nego dovoljan da pokrije taj gep“, dodao je on.

Mađarski mediji u izveštajima izražavaju bojazan da sa ovom reformom zemlja može da postane poreski raj.

„Ako je cilj Vlade da privuče multinacionalne kompanije i investicije, opšte je poznato da ti divovi posvećuju manju pažnju porezu na dobit od poreza na plate“, navodi se na veb sajtu portala index.hu.

Porez na plate u Mađarskoj je među najvišima u EU, prenosi Frans pres.

(Tanjug)

1 komentar
  1. zoran

    To je drzavnik koji brine o svojima a ne haraclija Vucic!

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike