Marera kupuje zgradu BIGZ-a od Matića?

BEOGRAD – Firma „Marera Propertis“, koja je nedavno kupila Beograđanku, u pregovarima je o kupovini zgrade BIGZ-a u Bulevaru vojvode Mišića, saznaje Tanjug.

Kako danas piše „Politika“, „Marera Propertis“ bi početkom 2021. trebalo da za 50 miliona evra kupi još jedan simbol glavnog grada Srbije.

Nekadašnju zgradu jednog od najvećih izdavača SFRJ, „Marera“ će, kako prenosi taj list, obnoviti i pretvoriti u poslovni prostor za izdavanje.

Prema saznanjima tog lista, tako bi mogla da bude okončana višegodišnja potraga za novim kupcem zgrade BIGZ-a, antologijskog, ali zapuštenog dela srpske moderne arhitekture.

„Politika“ prenosi da je većinski vlasnik BIGZ-a, „večito misteriozni“ Petar Matić, jedan od najvećih igrača na beogradskom tržištu nekretnina, našao sebi dostojnog takmaca u novoj zvezdi ovog sektora, „Mareri“.

Krajni vlasnik „Marare“ je, prema podacima Agencije za privredne registre, ruski biznismen Vladimir Zubrilin, koji poseduje i pasoš Malte, spomenut u aferi „Panamski dokumenti“ o iznošenju novca u ofšor zone, piše list.

Matić je od države BIGZ kupio 2007. godine za 310 miliona dinara, što je tad iznosilo 3,78 miliona evra.

Pre šest godina odbio je da svoj udeo od 80 odsto u BIGZ-u, koji ima još tri suvlasnika, proda kandaskoj firmi „Tipin corporation“, koja je bila spremna da u kupovinu i obnovu zgrade BIGZ uloži 30 miliona evra, a u međuvremenu je zdanje samo propadalo.

„Politika“ piše da nije poznato koliko će od 50 miliona evra za BIGZ biti predato trenutnim vlansicima, ali je opravdano pretpostaviti da će najveći deo te svote pripasti Matiću i da će proći bolje nego što su mu nudili Kanađani.

List prenosi da Matić i sad čuva detalje ovog posla u tajnosti, dok u „Mareri“ nisi hteli ni da potvrde, ni da demantuju saznanja o kupovini BIGZ-a.

Izvor „Politike“ kaže da će obnova zgrade BIGZ-a, koja ima 40.000 metara kvadratnih, početi na leto sledeće godine, a okončaće se za 18 meseci.

Zgrada u Bulevaru vojvode Mišića mora zadržati autentičan izgled, jer je to delo velikog arhitekte Dragiše Brašovana upisano u katalog kulturnih dobara.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.