U trendu

Matić: Za primenu Zakona o elektronskom potpisu neophodno izraditi podzakonska akta

Državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić izjavila je danas da je za primenu novog Zakona o elektronskom dokumentu, elektronskoj identifikaciji i uslugama od poverenja u elektronskom poslovanju neophodna izrada podzakonskih dokumenata koji regulišu kvalifikovane usluge od poverenja u elektronskom poslovanju.

Ona je, kako je saopštilo to Ministarstvo, na sastanku sa direktorom Kancelarije za informacione tehnologija i e-upravu Vlade Srbije Mihailom Jovanovićem i direktorom Nenadom Paunovićem i članovima deliveri junita za informacione tehnologije i preduzetništvo pri Kabinetu premijera Srbije razgovarala o potrebi izrade tih podzakonskih akata.

Matić je najavila da će i pre zakonski utvrdjenog roka, od maksimalno šest meseci, biti izradjene Uredba o bližim uslovima za pružanje kvalifikovanih usluga od poverenja i Pravilnik o bližim uslovima koje mora da ispunjava sredstvo za kreiranje kvalifikovanog elektronskog potpisa i pečata.

„Navedena akta će definisati uslove koje treba da ispune pružaoci kvalifikovane usluge od poverenja, kao i obezbedjivanje poverljivosti podataka, zaštitu od falsifikovanja, neovlašćenog korišćenja i omogućiće i potpis u klaudu“, rekla je Matić, navodi se u saopštenju.

Ona je dodala da će ti propisi doprineti i unapredjenju portala elektronske javne uprave i da treba doneti i Pravilnik o bližem uslovima koji moraju da ispunjavaju kvalifikovani elektronski sertifikati.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.