U trendu

Mendes: Srbija može da računa na više španskih investicija

BEOGRAD – Srbija može sigurno da računa na više španskih investicija u narednom periodu poručila je državna sekretarka za trgovinu Španije Šian Mendes na današnjem prvom poslovnom Forumu „Srbija-Španija“.
Mendes je istakla da bi ona volela da se saradnja dve zemlje pojača i na projektima poput izgradnje metroa u Beogradu, na sanaciji deponije Vinča, projektu izgradnje „Beograda na vodi“, izgradnji nove dečije bolnice „Tiršova 2″…

Mendes, koja je i predsednik Španske agencije za izvoz i investicije (ICEX) kaže da vlada Španije ima posebne fondove koji služe upravo za promociju španskih firmi u svetu te da je želja Španije da se u narednim godinama snažnije ekonomski poveže sa našom zemljom.

Povezivanje srpskih i španskih preduzeća mnogo će značiti pre svega za Srbiju, ocenjuje, jer ulaskom na špansko tržište, srpska preduzeća imaju otvorena vrata i za tržište Južne Amerike i Afrike sa kojima Španija ima specijalne veze.

„Srbija može u narednom periodu da očekuje više spanskih investicija jer je želja Španije da se poslovna saradnja sa Srbijom ojača i unapredi. Srbija može bez sumnje da očekuje više španskih investicija u budućnosti, jer mi želimo da zbližimo dve zemlje kada je reč o poslovnoj saradnji. Tada će i srpski ptreduzetnici imati priliku da se upoznaju sa visokim kapacitetima španskih kompanija , koje su lideri u sektorima poput infrastrukture, životne sredine, turizma saobraćaja, građevinarstva, agro-prehrambene industrije i modne industrije“, izjavila je Mendes.

Današni poslovni forum, prema njenim rečima, jasno ukazuje na dobru osnovu za dalju saradnju Srbije i Španije.

„Već imamo izvanredne političke, kulturne i prijateljske odnose, a ovo je prilika da se ekonomski odnosi prodube“.

Španija je peta u Evropskoj uniji po visini BDP-a. Španija, takođe, ima jako važan geostrateški položaj i predstavlja most između Evrope i Južne Amerike, ali isto tako između Evrope i Afrike.

Obzirom da je u pitanju tržište od 47 miliona stanovnika, a da tu zemlju godišnje poseti 80 miliona turista, Španiji je potrebno dosta nove robe iz različitih sektora.

Mendez je na forumu istakla da Španija trenutno doživljava ekonomski rast i navodi da rast BDP-a te države iznosi 2,6 procenata dok se proteklih šest meseci ova zemlja kotira na šestom mestu po visini izvoza u Evropi.

„Izvoz je u prethodnoj godini poratso 9 odsto što je veći trend u odnosu na celu Evrozonu kada je u pitanju izvoz.

Kao posledica toga, naš trgovinski saldo je 22 posto. 2017. izvoz španskih dobara i usluga su bili u bitnom porastu, a to govori da je Španija jedna od najotvorenijih ekonomija u EU i na svetu“, istakla je Mendes obraćajući se na otvaranju Foruma.

Pored svih pozitivnih ekonosmkih parametara, kaže, Spanija je svesna da se susreće sa različitim izazovima na polju ekonomije.

„Moramo da postignemo jednu dinamičniju i konkurentniju ekonomiju koja je mnogo održivija i uključuje mnogo više zemlja van EU. Srbija i Španija u tom smislu imaju puno prostora za poboljšanje odnosa“, rekla je Mendes.

Španija je, podseća, povećala u 2017. razmenu sa Srbijom za 3,5 odsto, a naša zemlja izvozi na to tržište delove za vozila i vozila, mesne proizvode, odevne predmete, različite mašine i električne aparate…

Izvoz naše zemlje se prošle godine smanjio u Španiju za 10 procenata pre svega zbog manjeg izvoza žitarica čiji je prinos zbog vremenskih uslova bio značajno manji.

„Već u 2018. godini vidi se oporavak, povećanje od 20 posto kada je reč o izvozu proizvoda iz Srbije ka Španiji“, kaže Mendes i dodaje da se iz Srbije u Španiju još izvoze proizvodi od gume, plastični proizvodi, papir ,karton…

Trgovinska razmena dve zemlje, ističe Mendes, doživljava rast proteklih godina, a prema njenim rečima, to pokazuje prisustvo više od 30 španskih preduzeća koja posluju u Srbiji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.