U trendu

Motor privrednog razvoja-umrezavanje kompanija i investicije

TREBINJE – Regionalna saradnja, umrežavanje kompanija, novi poslovi i investicije, kao i edukacija kadrova, ključni su za privredni rast i razvoj, ali i efikasan odgovor na izazove globalne krize, zaključili su učesnici Međunarodnog foruma o saradnji u Trebinju.

Više od 200 privrednika iz Srbije, BiH, regiona, EU, ali i Kanade i Amerike, okupilo se na ovom skupu u Republici Srpskoj kako bi razgovarali o kreiranju turističke ponude regiona, mogućnostima infrastrukturnih i drugih ulaganja, većoj upotrebi obnovljivih izvora energije i razvoju slobodnih zona.

Na Forumu je Privredna komora Srbije (PKS) organizovala, u okviru Evropske mreže preduzetništva (EEN), preko 120 B2B sastanaka privrednika, najviše iz sektora turizma, energetike, IT, saopštili su iz PKS-a.

Rukovodilac Centra za EU integracije PKS Jovana Stanojević istakao je da je ovaj događaj odlična prilika da se naše kompanije povežu sa firmama kako iz regiona Zapadnog Balkana, tako iz EU i celoga sveta, ojačaju svoje biznise i unaprede poslovanje.

Podsetio je da je u proteklih 14 godina, od kada je EEN prisutna u Srbiji, više od 18.000 domaćih malih i srednjih preduzeća koristilo usluge ove mreže, da je preko 6.000 srpskih kompanija učestvovalo na bilateralnim sastancima i kompanijskim misijama.

Prema njegovim rečima samo je EEN Srbija konzorcijum organizovao preko 9.500 međunarodnih poslovnih sastanaka.

„Očekujemo da do kraja godine Srbija potpiše sporazum i uđe u Single market program, iz koga se finansira i EEN mreža, što će omogućiti nastavak podrške malim i srednjim preduzećima i preduzetnicima“, objašnjava Stanojević.

Jedna od ključnih tema Sedmog međunarodnog foruma o saradnji bili su obnovljivi izvori energije, a seketar Udruženja za energetiku PKS Ljubinko Savić istakao je da su OIE glavni mehanizam za dostizanje ciljeva karbonske neuralnosti zemalja regiona.

Naveo je da će, sa ciljem postizanja ugljenične neuralnosti kontinenta do 2050. godine, obnovljivi izvori energije imati glavnu ulogu u procesu dekarbonizacije energetskih sistema, a očekuje se, dodao je, da će ulaganja u energetici do 2030. biti usmerena upravo u ovaj sektor.

Predstavnici PKS tokom posete Trebinju razgovarali su sa gradonačelnikom Mirkom Ćurićem o investicionim projektima u ovome gradu.

Organizatori Sedmog međunarodnog foruma o saradnji na kome su učestvovali i predstavnici vlada i nadležnih institucija i organizacija, su Razvojna agencija Republike Srpske i Razvojna agencija Srbije.

Jedne godine domaćin je Srbija, a druge Republika Srpska. Predstavnici loklanih samouprva Republike Srpske i gradonačelnici na skupu u Trebinju bili su u prilici da razvojne planove svojih opština i gradova predstave potencijalnim investitorima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.