U trendu

NCAP udario na bezbednost Renoovog e-modela Zoe

LONDON – Evropski program za procenu novih automobila (NCAP) zadao je danas udarac francuskoj kompaniji Reno jer je bezbednost njenog popularnog električnog modela Zoe ocenio sa nula zvezdica na testovima po standardima za Evropu.

Francuski proizvođač automobila, koji reže troškove radi poboljšanja svojih performansi nakon što je preterao s ulaganjima tokom višegodišnje ambiciozne globalne ekspanzije, takođe je dobio samo jednu zvezdicu za svoj jeftiniji električni model Dačija Spring, izveštava Rojters.

„Reno je nekada bio sinonim za bezbednost. Ovi razočaravajući rezultati za Zoe i Dačiju Spring pokazuju da je bezbednost postala kolateralna šteta u procesu prelaska grupe na električne automobile“, naveo je generalni sekretar Euro NCAP-a Mišijel van Ratingen u saopštenju.

Reno je u reagovanju ovim povodom poručio da je Zoe bezbedno vozilo, koje ispunjava sve regulatorne bezbednosne standarde.

„Ti standardi se stalno razvijaju i pooštravaju u svim oblastima, posebno u pogledu bezbednosti. Reno stoga neprekidno unapređuje svoju ponudu kako bi bio u skladu sa propisima koji važe na tržištima na kojima se prodaju njegova vozila“, dodali su iz kompanije.

Ocene Euro NCAP-a ne obavezuju ni na šta jer one ne znače sertifikat za korišćenje vozila na putevima, ali evropski kupci obraćaju pažnju na testove NCAP-a, a proizvođači automobila dobre ocene agresivno koriste u marketingu.

Ovo je tek treći put da je Euro NCAP dao nekom automobilu nula zvezdica i ukoliko to bude nanelo štetu prodaji modela Zoe moglo bi da pritisne Reno da brzo otkloni nedostatke ili da ubrza lansiranje sledeće verzije tog automobila.

Euro NCAP je naveo da najnoviji Zoe ima lošiji bočni vazdušni jastuk od ranijih verzija, podsećajući da je Renoova Laguna bio prvi automobil koji je ikada dobio pet zvezdica 2001.

Od početka ove godine do oktobra, Zoe je bio treći najprodavaniji potpuno električni automobil u Evropi, iza prvoplasiranog „Teslinog“ Modela 3 i Folksvagenovog automobila ID.3, dodaje britanska agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.