U trendu

Nikolić: U februaru u Srbiji manji rast industrijske proizvodnje, izvoza i uvoza

Industrijska proizvodnja, izvoz i uvoz u februaru nisu rasli po visokim stopama kao u januaru, već su se vratili na stabilan trend rasta, rekao je danas saradnik časopisa „Makroekonomske analize i trendovi“ (MAT) Ivan Nikolić.

On je na predstavljanju novog broja to časopisa rekao da su manje stope rasta uvoza i izvoza u februaru i da uvoz raste po večim stopama nego izvoz.

„Uvoz je u februaru vredeo 1,63 milijarde evra, što je za 12,5 odsto više nego u istom mesecu prethodne godine, a izvoz je iznosio 1,22 milijardi evra ili 6,7 odsto više nego u istom mesecu 2017. godine“, rekao je Nikolić.

Dodao je da je spoljnotrgovinski deficit od 415 miliona evra za trećinu veći nego u istom mesecu prošle godine.

„Dobro je što u uvozu dominira roba koja je neophodna za investicije, a samo mali deo čini potrošna roba“, rekao je Nikolić.

Preliminarni podaci, prema njegovim rečima, govore da nema problema u javnim finansijama i da je ostvaren suficit.

On je rekao da je ukupna industrijska proizvodnja u Srbiji krajem prošle godine dostigla najveći nivo u poslednjih 25 godina, kao i sektor preradjivačke industrije.

„Industrijska proizvodnja je krajem 2017. godine premašila dva maksimuma, jedan iz 1997. godine, neposredno posle prodaje Telekoma i veštački podignute tražnje koja je trajala do marta 1998. godine“, rekao je Nikolić.

Dodao je da je nadmašen i drugi maksimum dostignute proizvodnje, neposredno pred svetsku krizu 2008. godine, ali da je ona još na nivou 44,2 odsto prosečne proizvodnje iz 1990. godine.

„Na izlazak industrijske proizvodnje iz tranzicionog jaza Srbija će morati da čeka 2026. godinu“, rekao je Nikolić.

Rast industrijske proizvodnje u Srbiji, kako je rekao, karakteriše od 2014. godine i podizanje tehnološkog nivoa, ali da sve to nije presudno za ubrzan tempo privrednog rasta.

Nikolić je istakao da ne postoje uniformna razvojna rešenja i da se ne može reći da je industrijalizacija i njena tehnološka razvijenost dovoljan uslov za privredni rast, već samo potreban uslov.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.