U trendu

Nova fiskalizacija ide dobro, u jednom danu bilo 10mln racuna

BEOGRAD – Ministar finansija Siniša Mali izjavio je jutros da se dobro realizuje uvođenje novog sistema fiskalizacije, koji je počeo da se primenjuje od 1. maja, saopštilo je Ministarstvo finansija.

„Sada na računima dominira QR kod. Samo u petak smo, za jedan dan imali 10 miliona izdatih fiskalnih računa“, rekao je Mali gostujući u Dnevniku RTS-a i dodao je da je to najvažniji alat u borbi protiv sive ekonomije.

Istakao je da je suština u tome da svako ko ne uzme fiskalni račun, šteti sebi, jer deo novca ide u budžet.

„Nama nije stala nijedna investicija, gradimo 10 auto-puteva i brzih saobraćajnica, ali ćemo videti za prioritete u budućnosti, a uz to država ispunjava sve svoje obaveze“ istakao je Mali.

Naveo je da je u poslednjih 10 dana Poreska uprava uradila 367 provera na terenu i da će se kontrole nastaviti.

Prema njegovim rečima, građani treba da pomognu na taj način što će da skeniraju račune kako bi dobili poruku da li su oni validni ili ne.
Govoreći o rešavanju pitanja korišćenja fiskalnih kasa na pijacama, ministar Mali je objasnio da se konstruktivnim razgovorom sa pijačnim prodavcima pokušava pronaći rešenje koje će biti prihvatljivo za sve.
Naveo je da su uvođenjem elektronskih faktura od 1. maja napravljene ogromne promene.
„Sada elektronske fakture koristi oko 10.500 korisnika javnih sredstava. Svima je jednostavnije, nema više papirnih faktura, a do kraja godine i privatni sektor se prebacuje na taj sistem“, rekao je Mali.

Ocenio je da država želi red, uređen sistem, da se ide dalje i da se napravi atraktivan, transparentan privredni sistem, a to diže investicioni rejting i čini privredu konkurentnijom.

Dodao je da je do 20. aprila ostvareno čak 600 miliona evra investicija i da investitori, bez obzira na globalnu krizu, dolaze u Srbiju i otvaraju fabrike i nova radna mesta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.