U trendu

O transportu derivata ministarka razgovarala sa naftašima

BEOGRAD – Transport naftnih derivata rekama i zakonska regulativa za ovu vrstu saobraćaja bili su tema današnjih razgovora ministarke građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorane Mihajlović sa predstavnicima Udruženja naftnih kompanija Srbije.

Mihajlovićeva je rekla da je Zakonom o plovidbi i lukama na unutrašnjim vodama, donetim 2010. godine, kao i kasnijim izmenama ovog zakona, adekvatno uređena oblast transporta i pretovara naftnih derivata na rekama, navodi se u saopštenju ministarstva.

“Prilikom donošenja propisa vodilo se računa o tome da se ostavi dovoljno vremena naftnim kompanijama da usklade svoje poslovanje sa zakonom, a na njima je da ispoštuju svoje zakonske obaveze”, rekla je ona, i dodala da Ministarstvo ne razmatra mogućnost produžavanja roka za usaglašavanje naftnih kompanija sa ovim zakonom.

Udruženje naftnih kompanija Srbije je u cilju povećanja skladišnih kapaciteta za pretovar naftnih derivata predložilo i utvrđivanje novog lučkog područja na teritoriji Grada Beograda, što je mera koju je Ministarstvo već predvidelo u svojim planovima razvoja vodnog saobraćaja, pored planiranih ulaganja u povećanje kapaciteta luka na Dunavu i Savi, navedeno je u saopštenju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.