najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Od sutra moguć izvoz govedine iz Srbije u BiH

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović izjavio je da će od sutra biti dozvoljen izvoz goveđeg mesa i prerađevina iz Srbije u Bosnu i Hercegovinu, a ostalo je još da se usaglase i tehnički detalji kako bi bio omogućen i izvoz žive stoke.

Nedimović je, posle sastanka sa ministrom Mirkom Šarovićem koji predvodi delegaciju Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BIH, poručio da je danas dogovorena velika i važna stvar.

„Više nećemo imati problem sa izvozom goveđeg mesa. Zahvaljujemo se Šaroviću na inicijativi“, poručio je srpski resorni ministar, nakon što je sa Šarovićem potpisao Memorandum o tehničkoj saradnji u oblasti poljoprivrede i precizirao da će ovo pitanje biti rešeno nakon konferencije u Lisabonu, gde će učestvovati predstavnici Srbije i BiH.

On je naglasio da je tržište otvoreno i da je reč o tehničkim detaljima.

Nedimović je podsetio, govoreći o bolesti kvrgave kože goveda (nordularni dermatitis), da je Srbija na nedavno održanoj međunarodnoj konferenciji u Sofiji dobila ozbiljne pohvale za preduzete mere, kojima je zaštitila evropski prostor od prodiranja ove bolesti.

„Ovaj posao je pri kraju, a ono što je važno jeste priča o trgovini“, rekao je ministar, dodajući da Srbija i BiH moraju da imaju što kvalitetniju ekonomsku saradnju.

Prema njegovim rečima, tržište je otvoreno i za suncokret, nastoji se da se liberalizuju kanali i da nema prepreka za trgovinu.

„BiH je najveći trgovinski partner Srbije na prostoru CEFTA, a mi ćemo, kako stvari stoje, samo u oblasti poljoprivrede ove godine dostići izvoz od 400 miliona evra. Na strani Srbije će sigurno biti suficit u trgovini od preko 350 miliona evra, a na današnjem sastanku smo upravo imali dogovor da se naprave kvalitetne procedure kako bi funkcionisala nesmetano razmena u oblasti poljoprivrede“, rekao je Nedimović.

Ministar je dodao da se trenutno radi i na usaglašavanja procedura koje se tiču veterinarske inspekcije i naveo da je uskoro u planu otvaranje dva nova granična prelaza, što će takođe pospešiti trgovinu Srbije i BiH.

Šarović je na zajedničkoj konferenciji u Palati Srbija potvrdio da BiH od sutra ukida zabranu uvoza goveđeg mesa i mesnih prerađevina iz Srbije, a uskoro očekuje i saglasnost da se omogući uvoz i žive stoke.

To je, kako je rekao, veoma značajna stvar za obe zemlje.

„Usaglašena su sva sporna pitanja, nema barijera za trgovinu mesom, a ni uljari ne bi trebalo da budu nezadovoljni“, poručio je Šarović, dodajući da je BiH već krenula sa izgradnjom modernog graničnog prelaza, a u planu je i zajednički projekat izgradnje mosta, pristupnih saobraćajnica…

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike