najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Oporavak akcija VW-a posle ostavke Vinterkorna

Akcije nemačke automobilske kompanije Folksvagen (VW) su jutros na Frankfurtskoj berzi porasle 4,6 odsto, samo dan pošto je generalni direktor kompanije podneo ostavku posle globalnog skandala oko lažiranja stvarnog nivoa zagađivanja vazduha dizel motorima.

Po otvaranju berze, vrednost jedne akcije VW-a porasla je na 116,60 evra, nakon što je prethodnog dana već registrovala oporavak, prenosi Frans pres.

Član nadzornog odbora Folksvagena Olaf Lies je izjavio da očekuje nove ostavke u kompaniji, poručujući da istraga tek počinje.

On je u izjavi za nemački “rbb-Inforadio” rekao da moraju “postojati pojedinci koji su dozvolili ostvarivanje manipulacije sa emisijom štetnih gasova”.

Generalni direktor VW-a Martin Vinterkorn je prethodnog dana podneo ostavku, preuzimajući odgovornost za jedan od najvećih skandala ikada zabeleženih u nemačkom automobilskom sektoru.

“Šokiran sam događima u proteklih nekoliko dana, a iznad svega zapanjen činjenicom da je prevara takvih razmera moguća u grupaciji Folksvagen”, izjavio je Vinterkorn.

Folksvagen je pre dva dana priznao da je njegovih 11 miliona dizel automobila u svetu opremljeno uređajima koji mogu da lažiraju podatke o zagađenju vazduha i saopštio da će izdvojiti 6,5 milijardi evra za treći kvartal radi pokrivanja potencijalnih troškova proizašlih iz tog skandala.

“Folksvagenu je potreban novi početak i u pogledu kadrova. Mojom ostavkom otvaram put za taj novi početak”, poručio je Vinterkorn, koji je na čelo VW-a došao 2007. godine, prenela je američka agencija “Blumberg”.

(Tanjug)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike