U trendu

Osiguranje pandemije – bućnost osiguranja?

KOPAONIK – Predsednik Izvršnog odbora AMS Osiguranja Dejan Jevtić ocenio je sinoć na 29. Kopaonik biznis forumu da sektor osiguranja koji je uspešno prebrodio najrkitičnije momente krize bez presedana, za razliku od nekih drugih grana ekonomije, čeka svetla budućnost i nastvak rasta premije.

Jevtić je to rekao na panelu „Pandemija – Da li smo spremni za nove izazove“ na kojem su govorili predstavnici Dunav osiguranja, Triglav, Sava i Globos osiguranja, Ivana Soković, Dragan Marković, Bojan Mijailović i Siniša Pratiljac.

Na pitanje da li se može osigurati pandemija, predsenica Izvršnog odbora Dunav osiguranja Ivana Soković rekla je da bi odgovor bio sigurno negativan da smo na tu temu razgovarali pre jedne decenije.

„Da smo tada govorili na tu temu sigurno bismo rekli da pandemija ne može da se osigura, međutim kako se svet menja menja se i teorija i praksa osiguranja. Ono što nekada nije moglo da se osigura, a to je bilo da jedan štetan događaj pogađa veliki broj jedinica rizika u istom trentuku, danas je već drugačije“, navela je Soković.

Podsetila je da u nekim tradicionalnim proizovodima osiguranja nije postojala mogućnost osiguranja ratova, vulkana, zemljotresa, poplava, pa i pandemije – nečega što pogađa veliki broj jedinica rizika, ali se danas ta praksa već menja.

Bitno je, kaže, da postoji vremenska distanca između štetnih događaja, a, kako je dodala, kada pričamo o pandemijama ne može da se osigura u trenutku nastajanja.

„Danas moramo da razmišljamo o osiguranju neke buduće pandemije što će se dogoditi za 10, 20, 30 ili 50 godina. To su rizici koji nose velike štete i potrebno je da sredstva budu akumulirana u velikoj meri da bi ona mogla da pokriju sve štetne događaje na korist i državi i pojedincu“, rekla je ona.

Učesnici panela ocenili su da osiguranje mora da se digitalizuje, kao i da ga treba učiniti dostupnim i „čitkijim“ za sve.

Soković je navela i da pada broj polisa sa komponentom štednje kao posledica niskih kamata i pirnosa na te polise.

Na nivou, industrije, prema poslednjim zvaničnim podacima NBS, u T3 u 2021. ukupna premija porasla je za 9,7 odsto u odnosu na isti period prošle godine i iznosi 88,6 milijardi dinara, naveo je Jevtić neke od parametara i dodao da je premija dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja porasla čak za 21,8 odsto.

Naveo je da je pandemija pokazala da se sektor osiguranja može naći u situaciji u kojoj nije moguće predviđati ni prognozirati u situaciji zdravstvenog i finansijskog šoka, i da je kao takav uspeo da unapredi kvalitet života ljudi, a i da sebi obezbedi prihod.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.