U trendu

Otvoren 45. međunarodni sajam građevinarstva

BEOGRAD – Međunarodni sajam građevinarstva, 45. po redu, pod sloganom „Budućnost gradimo sada“ otvoren je danas u Beogradu, a u okviru te manifestacije do 20. aprila predstaviće se više od 600 izlagača iz 27 zemalja.

Na otvaranju sajma, koji se održava od pokroviteljstvom Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, rečeno je da će domaći i strani građevisnki proizvođači, distributeri i trgovci opremom i materijalima, kao i ostali akteri građevinske industrije predstaviti svoju ponudu kroz sve segmente građevinske delatnosti – istraživanja i projektovanje, izgradnja i održavanje objekata, građevinske mašine, alate, materijale, kao i ostale sisteme gradnje.

Sajam je otvorila državni sekretar u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Aleksandra Damnjanović ističući da se građevinarstvo kreće uzlaznom putanjom kao i da su reforme u tom sektoru dale važne rezultate.

„Pre reforme u sektoru građevinarstva, ta oblast je skoro bila zamrla“, rekla je Damnjanović i podsetila da se i po nekoliko godina čekalo na građevinsku dozvolu, a da se gradilo i manje kilometara autoputeva.

Ona je navela da su reforme u oblasti građevinarstva uredile ovu oblast i da sada ona značajno utiče na rast BDP kao i za zapošljava značajan broj ljudi.

Napomenula je da je elektronska građevinska dozvola bila samo početak a da ćemo do kraja godine imati i potpuni e katastar.

Poslednje izmene Zakona o planiranju i izgradnji omogućile su , kako je ukazala, uvođenje elemenata e uprave u oblast prostornog planiranja i urbanizma, da će time biti omogućeno da se ti planovi donose u mnogo kraćim rokovima.

Prošle godine je prema njenim rečima, izdato 20.000 građevinskih dozvola što je dvostruko više u odnosu na 2015. godinu.

Trenutno je kako je dodala, aktivno 40.000 gradilišta, a da je u poslednje četiri godine izgrađeno i asfaltirano 300 kilometara autoputeva.

Navela je i da se intenzivno radi na obnovi železničke infrastrukture i podsetila da je počeo i novi investicioni ciklus od pet milijardi evra.

Vlada se trudi da stvori uslove kako bi naše firme i preduzeća, radnici, proizvođači građevinskog materijala, imali dobre uslove da rade i grade. Zato vas pozivam da svi zajedno gradimo jer moramo ići samo napred“, zaključila je Damnjanović.

V.d. predsednika Privredne komore Beograda Aca Popović rekao je novinarima da je važno da se investicioni ciklus iskoristi za suštinski razvoj građevinarstva i da je jako važno da se kapitalni infrastrukturni objekti održavaju.

„Ima pomaka, a važno je ovaj investicioni ciklus iskoristiti pre svega za razvoj domaćih građevinskih kompanja kako bi se mogli održavati svi objekti koji se rade“, naveo je Popović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.