U trendu

Otvorena regionalna konferencija o energetici

BEOGRAD – Konferencija „Tržište energenata u regionu Zapadnog Balkana“ otvorena je danas u Beogradu, a učesnici će govoriti kako da se povećaju energetski potencijali u regionu, koji su preduslov za privredni, ali i svaki drugi razvoj.

Državna sekretarka u Ministarstvu rudarstva i energetike Mirjana Filipović, koja je otvorila konferenciju, istakla je da je Srbija u prethodnom periodu donela zakonski okvir i strateški okvira za regulisanje tržista gasa, električne energije, nafte i naftnih derivata.

„Liberalizacija tržišta bilo kog energenta uvodi novine, a svake novine predstavljaju probleme u realizaciji, naravno to su sve izazovi i mogućnosti za nas i za naše kompanije koje je neophodno uraditi kao bi se došlo do relevantnog nivoa delovanja na kom su sve kompanije u regionu“, rekla je Filipović.

Ističe, da je za Srbiju od velikog značaja da se povezuje sa regionom, jer su veće šanse da zajednički projekti u EU budu odobreni.

Navodi i da je za Srbiju jako bitno, s obzirom da energetsko snabdevanje ide iz oko 70 odsto uglja, da ispoštuje direktive za zaštitu životne sredine i da razvija tržišta obnovljivih izvora energije.

Podsetila je da je u prethodnom periodu donet veliki set zakona za racionalno korišćenje resursa i zaštite životne sredine, kao i da EPS koji svoju proizvodnju struje većinom zasniva na uglju, trenutno razvija projekat vetroparka.

Na otvaranju je govorio i pomoćnik ministra industrije, energetike i rudarstva u Vladi Republike Srpske Milenko Todorović koji je istakao da se snabdevanje energenata u Srpskoj razvija u bliskoj saradnji sa Srbijom.

Govoreći o tržištu gasa, Todorović kaže da Srpsku i Srbiju povezuje jedan interkonektor koji se nalazi na delu Šepka, te da je u planu da Srpska sa našom zemljom izgradi još jedan gasovod koji će snabevati prirodnim gasom severni deo Srpske.

Kaže da u Srpskoj postoje dve rafinerije nafte, koje, objašnjava, čine okosnicu razvoja i prerade nafte i naftnih derivata, i izrazio nadu da će te rafinerije u budućem periodu obezbediti veću proizvodnju i sigurno i kvalitetno snabdevanje naftom i naftnim derivatima Srpsku i BiH.

„Republika Srpska svoj energetski razvoj bazira na izgradnji sopstevnih kapaciteta“, istakao je Todorović i dodao da je Srpska izgradila Termoelektranu „Stanari“ koja je puštena u rad pre dve godine.

Trenutno su, navodi on, u završnoj fazi razgovori sa kineskim investitorima za izgradnju dve hidroelektrane, a vode se i intenzivni pregovori između Srpske i Srbije oko izgradnje još dve hidroelektrane u gornjem toku Drine.

Predsednik Saveta Agencije za energetiku Srbije Dejan Popović kaže da razvoj privrede u Srbiji zavisi od izgradnje infrastrukture i dodao da se tržište najbolje razvija tamo gde je i najbolje razvijana infrastruktura.

Smatra da Srbiji nedostaju interkonektori gasa ukoliko želi da razvija svoje tržište, i izrazio nadu da će država u narednim godinama obezbediti jos takvih interkonektora.

Konferenciju „Tržište energenata u regionu Zapadnog Balkana“ organizuju Vesna info, izdavač internet časopisa Balaknmagazion, pod pokroviteljstvom Ministarstva rudarstva i energetike.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.