U trendu

Preko potrebne investicije za energetsku bezbednost Srbije

KOPAONIK – Potpredsednica vlade i ministarka energetike i rudarstva Zorana Mihajlović poručila je danas, na Kopaonik biznis forumu da su Srbiji preko potrebne investicije u energetske kapacitete kako bi se postigla energetska bezbednost i dostigao cilj karbonske neutralnosti do 2050. godine, kao i da će u narednim decenijama morati da se gase termoelektrane.

Mihajlović je istakla da mora više da se ulaže u obnovljive izvore energije i izvrši diverzifikacija izvora snabdevanja energenata.

Ministarka je na panelu „Energetska politika u Srbiji: Kako ostvariti održivost do 2030“ primetila da je energetika uvek u vezi sa gepoliticke i geostrateške odnose.

„Možda ćemo neke naše predloge scenarije morati da menjamo kako bi dostigli cilj karbonske neutralnosti do 2050. i budemo energetski stabilni“, istakla je Mihajlović.

Ona je istakla da su doneti svi potrebni zakoni u oblasti energetike, kao i većina podzakonskih akata, što su sve zakoni koji daju osnovu za preko potrebne investicije.

Naglasila je da Srbija ima najmoderniji u Evropi Zakon o obnovljivim izvorima energije.

Mihajlović je ukazala da Srbija ima u enegetskom miksu svega 3,4 odsto u obnovljivim izvorima energije, ne računajući hidro sektor.

Ona je istakla da Srbija mora da bude enegetski stabilna, ali i da poštuje ekološke projekte.

Kazala je da je drugi stub energetske bezbednosti – pitanje enegetske efikasnosti, pošto Srbija troši mogo više električne i toplotne energije po jedinici proizvoda.

Ona je istakla da Srbija nije izgradila nijedan ozbiljan energetski kapacitet 35 godina i da je pitanje i da li će novi blok u Kostolcu B3 biti završen sledeće godine.

Istakla je drugi problme ugalj, kao i da je nesporna činjenica da nećemo moći da zatvorimo termolektrane u narednih deset i više godina, ali da ćemo morati to svakako da uradimo u narednim decenijama.

Mihajlović kaže da je sve lošiji lignit koji ima pepeo i sumpor koji zagađuje životnu sredinu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.