Profit Boinga snažno podbacio u prvom kvartalu 2019.

ČIKAGO – Prihodi i gotovinski tok Boinga snažno su podbacilu u prvom kvartalu u odnosu na prognoze Volstrita, zbog čega je kompanija suspendovala svoje poslovne ciljeve za celu 2019. godinu.

Boing je saopštio da se suočio sa rastom troškova od jedne milijarde dolara u prvom tromesečju, završenom 31. marta, zbog zaustavljanja isporuka modela 737 MAX kupcima širom sveta, nakon što se u martu srušio avion 737 „Etiopian Erlanjsa“ na letu od Adis Abebe za Najrobi.

Kompanija je takođe saopštila da zaustavlja otkup svojih akcija, javlja Rojters.

Posledice ovog fatalnog pada aviona, drugog u roku od pet meseci, koji je odneo više od 100 života, dovele su do toga da Boing smanji proizvodnju tog mlaznjaka na 42 aviona mesečno sa ranijih 52, i da operativni novčani tok u prvom kvartalu bude za oko 350 miliona dolara manji nego godinu dana ranije.

Operativni gotovinski tok je u prvom tromesečju pao na 2,79 milijardi dolara sa 3,14 milijardi dolara iz istog periodia prošle godine, podbacivši takođe u odnosu na prosečnu procenu analitičara na Volstritu koji su očekivali da će iznositi 2,82 milijarde dolara.

Prihodi Boinga su u posmatranom periodu pali za dva procenta na 22,92 milijarde dolara, što je niže od 22,98 milijardi dolara koliko su u proseku procenjivali ekonomisti.

Iz Boinga su naveli da je njihova dobit iz osnovne delatnosti, kada se isključe određene stavke, u periodu januar-mart pala na 3,16 dolara po akciji sa nivoa od 3,64 dolara po akciji godinu dana ranije.

Analitičari su očekivali da će profit Boinga iznositi 3,16 dolara po akciji.

Kompanija je najavila da će objaviti nove projekcije poslovnih ciljeva u narednom periodu kada bude imala jasniju sliku o pitanjima koja se tiču modela 737 MAX.

(Tanjug)

Napišite komentar