U trendu

Putin: Izvoz žitarica iz Ukrajine ne predstavlja problem

Izvoz žitarica iz Ukrajine „ne predstavlja problem“, izjavio je večeras ruski predsednik Vladimir Putin, dok ruska invazija na Ukrajinu izaziva strah od svetske krize hrane.

„Izvoz žitarica iz Ukrajine nije problem“, rekao je Putin u televizijskom intervjuu aludirajući na nekoliko načina izvoza, preko luka pod kontrolom Ukrajine, ukrajinskih luka pod ruskom kontrolom i preko centralne i istočne Evrope.

Putin je rekao da Zapad „blefira“ pošto optužuje Rusiju da sprečava izvoz ukrajinske žitarice.

Ruski predsednik je pomenuo mogućnost izvoza preko ukrajinskih luka Marijupolj i Berdjansk, koje se nalaze na Azovskom moru, koje su pod ruskom kontrolom.

Takodje je pomenuo izvoz preko crnomorskih luka koje su pod ukrajinskom kontrolom, posebno preko Odese. Putin je ponovo zatražio od ukrajinskih vlasti da vode oko Odese „očiste od mina“, a da će Rusija zauzvrat omogućiti bezbedan prolaz brodova.

Medju ostalim mogućim rutama, Putin je naveo prevoz Dunavom „preko Rumunije“, ali i preko Madjarske ili Poljske.

Ruski predsednik je ocenio da bi najjednostavniji, najlakši i najjeftiniji način bio izvoz preko teritorije Belorusije jer je odatle moguće ići do baltičkih luka i mora i onda bilo gde drugde u svetu.

Putin je za tu mogućnost postao uslov, a to je ukidanje zapadnih sankcija Belorusiji, saveznici Rusije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar