U trendu

Rajfajzen banka: Vesti sa tržišta

BEOGRAD – Dolar je oslabio uoči govora predsednika Federalnih rezervi (Fed) DŽeroma Pauela u petak.

Dolarski indeks, koji prati kretanje dolara u odnosu na šest glavnih valuta, bio je u padu za 0,3 procenta i trgovao se na 95,360 poena.

Američki i kineski zvaničnici su krajem prošle nedelje završili dvodnevne trgovinske pregovore bez napretka.

Dolar je kao sigurna valuta prethodnih meseci imao koristi od strahovanja investitora zbog previranja u međunarodnoj trgovini.

Evro je ojačao za 0,4 procenta na 1,1587 dolara, neutrališući deo gubitaka nakon što je tokom prethodne trgovinske sesije oslabio preko pola procenta.

Jedinstvena valuta je dan ranije (u četvrtak) oslabila nakon što je zamenik premijera Italije, Luiđi Di Majo zapretio da će njegova partija glasati za suspenziju finansiranja Evropske unije sledeće godine ukoliko se ostale članice EU ne dogovore da prihvate migrante.

Domaće međubankarsko devizno tržište otvorilo se u petak na nivou od 117,90/118,20. Tokom prepodnevnog dela trgovanja dinar je bio stabilan.

Obim zabeležen na međubankarskom tržištu do 12,30 časova iznosio je 10,1 milion evra po prosečnom kursu od 118,1027. Tokom popodnevnog dela trgovanja dinar je bio stabilan. Tržište se zatvorilo na nivou od 117,90/118,20.

Obim na međubankarskim prekonoćnim pozajmicama (BEONIA) iznosio je 2.260 miliona dinara na nivou od 1,90 do 2,07.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.