najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Rekordna cena nafte

Nafta se trgovala jutros po najvišoj ceni u gotovo 15 meseci, pošto su dva najveća proizvođača u svetu, Saudijska Arabija i Rusija, izrazili spremnost da sarađuju na ograničavanju proizvodnje.

Kako izveštava agencija „Blumberg”, cene naftnih fjučersa su se neznatno promenile u Njujorku nakon jučerašnjeg skoka od 3,1 odsto.

Američka „laka” nafta WTI za isporuke u novembru trgovala se jutros u 2,22 časa na Njujorškoj robnoj berzi za 51,24 dolara po barelu.

To je za 11 centi niže od maksimuma dostignutog juče, kada je porasla za 1,54 dolara na 51,35 dolara po barelu, što je najviši nivo od 15. jula 2015. Ukupni obim trgovanja bio je oko 49 odsto ispod 100-dnevnog proseka.

Severnomorska sirova nafta „brent” za isporuku u decembru ugovarana je po ceni od 53,04 dolara za barel, takođe za 10 centi niže nego juče, na ICE Evropskoj berzi fjučersa sa sedištem u Londonu.

Cena „brenta” je, inače, juče uzletela za 1,21 dolar (2,3 odsto) na 53,14 dolara po barelu, što je rekordni nivo od 31. avgusta 2015.

Ruski predsednik Vladimir Putin je izjavio juče da je njegova zemlja spremna da se pridruži Organizaciji zemalja izvoznica nafte (OPEK) u naporima za stabilizaciju tržišta, što iziskuje ili zamrzavanje ili smanjenje proizvodnje.

Saudijski ministar energetike Kalid Al-Falih potvrdio je da su druge zemlje spremne na saradnju, dodajući da je optimista u pogledu postizanja sporazuma.

Investiciona Grupa „Goldman Saks” je, međutim, upozorila da sporazum o zamrzavanju ili smanjenju proizvodnje može biti „pucanj u vlastitu nogu” ako nečlanice OPEK-a počnu da povećavaju pumpanje reagujući na rast cena, dodaje „Blumberg”, a prenosi Tanjug.

Nafta je ojačala za gotovo 15 odsto od prošlomesečnog načelnog dogovora članica OPEK-a, prvog u osam godina, o smanjenju proizvodnje. Članice naftnog kartela će se sastati ove nedelje u Istanbulu radi razgovora o sprovođenju sporazuma, a ministar Al-Falih je rekao da nije nezamislivo da se cene „crnog zlata” popnu i na 60 dolara po barelu do kraja ove godine.

„Saudijska Arabija je odlučna u tome da poveća cene, ali ne možemo biti sigurni da će se smanjenje li zamrzavanje proizvodnje dogoditi osim ako ceo OPEK ne donese konačnu odluku o tome”, naveo je u telefonskoj izjavi za „Blumberg” Hong Sung Ki, tržišni analitičar u kompaniji Samsung Fjučers sa sedištem u Seulu.

„Tržište nije očekivao da će Rusija pokazati takvu spremnost da podrži limitiranje proizvodnje, i u tom smislu izgledi za dalji rast cena su malo više obećavajući”.

Američke zalihe nafte su prošle nedelje verovatno porasle za 1,75 miliona barela, što je prvo povećanje u šest nedelja, prema „Blumbergovoj” anketi uoči zvaničnih vladinih podataka koji se očekuju u četvrtak.

Politika

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike