Ruske turističke agencije demantuju navode o Crnoj Gori

Ruske turističke agencije demantuju nedavne navode ruskih državnih televizija da Crnoj Gori preti teška ekonomska kriza, uključujući i turistička zbog ulaska zemlje u NATO i navode da je situacija potpuno drugačija, saopštio je portal Tourprom.ru.

Portal koji mesečno ima oko milion pregleda, navodi da je anketa sprovedena medju turističkim agencijama pokazala da je potražnja za aranžmanima u pretprodaji porasla nekoliko puta, a da su za neke hotele aranžmani već rasprodati.

„Uzimajući u obzir važnost turizma za Crnu Goru, ona se iz sve snage priprema za sezonu. Pri tom se, za razliku od onoga što je rečeno u reportaži, očekuje veliki broj dolazaka stranih turista. Pretprodaja na ruskom tržišu premašila je dva do tri puta prodaju u odnosu na najbolje godine. Problem je sada što su mnogi hoteli i vile zaustavili prodaju za špic sezone, ili nameravaju da to učine“, rekla je portalu šef odeljenja za Crnu Goru „ICS Travel Group“ Natalija Margolina.

Prema njenim rečima, situacija u Crnoj Gori je sada mirna, odvija se obična politička borba, koja ne utiče na ekonomiju. „Pri tom se prema Rusima, prema ruskim turistima veoma dobro odnose, postoji, može se reći, bratski odnos“, rekla je ona.

Portal navodi da se, što se tiče bezbednosti, situacija nije promenila. „Ljudi žive kao i obično. Crna Gora je mala, mnogi znaju jedni druge, što znači da i ozbiljnog kriminala ne može biti“, rekla je Margolina.

Prema njenim rečima, ako se pogleda statistika poslednjih godina, kada su počeli ozbiljni razgovori o ulasku Crne Gore u NATO, može se reći da se broj ruskih turista samo povećavao.

U kompaniji „Ruski ekspres“ su uvereni da „reportaža TV Rusije nije tačna“ i potvrdjuju da postoji stabilan rast interesa i potražnje. „Nismo dobili nikakve žalbe od turista koji su se odmarali u Crnoj Gori“, prenosi portal.

„Naravno, pitanje ulaska Crne Gore u NATO jeste političko pitanje koje se tiče lokalnog stanovništva, ali to se ne odražava na ekonomiju i život, posebno turista. Prema Rusima postoji dobar odnos, sa bezbednošću je sve u redu“, naveli su u „Ruskom ekspresu“.

U toj turističkoj kompaniji su takodje rekli da, po podacima statistike, tema ulaska Crne Gore u NATO uopšte ne zanima ruske turiste, već da naprotiv, broj turista raste.

Turistički operator TUI takodje je registrovao rast potražnje za Crnom Gorom i naveo da je Crna Gora u trojci lidera po prodaji aranžmana.

Nakon što je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov prošle nedelje izjavio da Crna Gora ulaskom u NATO „žrtvuje“ svoje ekonomske odnose sa Rusijom, na ruskim državnim televizijama emitovane su reportaže čija je poruka da Rusi ne treba da posećuju tu zemlju.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike