U trendu

Ĺ efica STO: Oziveti pregovore o ukidanju tarifa za eko robu

ŠARM EL ŠEIK – Šefica Svetske trgovinske organizacije (STO) Ngozi Okondžo-Ivejla namerava da oživi pregovore o globalnom trgovinskom sporazumu za ekološku robu, u kviru napora da se tom globalnom telu za nadzor trgovine da veća uloga u borbi protiv klimatskih promena.

Razgovori o ukidanju tarifa i drugih trgovinskih barijera za proizvode kao šo su solarni paneli ili pametni termostati za kontrolu grejanja koji su u funkciji borbe protiv klimatskih promena, smatraju se važnim korakom za smanjenje troškova za zaštitu životne sredine.

Međutim, ti razgovori u STO su propali 2016. zbog neslaganja između Kine i zapadnih zemalja oko toga koji proizvodi treba da budu na ekološkoj listi.

„Želeli bismo da vidimo oživljavanje sporazuma o ekološkoj robi i uslugama“, rekla je Okondžo-Ivela za Rojters na marginama klimatskog samita COP27.

Ona je navela da bi razgovore trebalo proširiti i na usluge koje uključuju ublažavanje zagađenja vazduha ili tretman otpadnih voda.

„Morate imati prijateljski trgovinski režim za obnovljive izvore energije i druge ekološki prihvatljive proizvode“, smata Okondžo-Ivejla, napominjući da su u mnogim zemljama tarife za proizvode od fosilnih goriva niže nego za proizvode OIE.

Istraživačke rasprave o mogućem oživljavanju načelno dogovorenog trgovinskog sporazuma počele su u 164-članoj STO, mada Okondžo-Ivejla kaže da su neke zemlje izrazile zabrinutost, ne navodeći ih poimence. NJen predlog je da se krene s preliminarnom listom od nekih 50 ili 60 proizvoda, koja bi mogli postepeno da se širi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.