najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Srbija je sposobna da odgovori Briselu o izvozu čelika

Direktor kineske kompanije Hestil koja je preuzela Železaru Smederevo, Song Sihai rekao je danas da veruje da je Srbija sposobna da odgovori Briselu na pitanja pokrenuta povodom sumnji da je u EU izvožen čelik po damping cenama.

“Verujemo da je Vlada Srbije kompetentna i sposobna da odgovori Evropskoj komisiji u vezi sa anti-damping pitanjima. Železara u Smederevu je mali proizvodjač čelika u poredjenju sa proizvodjačima iz Evropske unije i njen udeo na tržištu EU je manji od 0,4 odsto”, naveo je Song Sihai u pismu dostavljenom medijima.

Evropsko udruženje proizvodjača čelika Eurofer je optužilo pet zemalja da izvoze čelik na teritoriju EU ispod cene – Srbiju, Rusiju, Iran, Brazil i Ukrajinu.

Ministarstvo privrede Srbije oformilo je stručni tim koji će se baviti istragom koju je pokrenula Evropska komisija po žalbi Eurofera. Istraga će se odnositi na period od 1. jula 2015. do 30. juna ove godne, kada je Železarom Smederevo upravljao profesionalni menadžment HPK inženjeringa.

Direktor Hestila je u pismu pitao “zbog čega su druge evropske kompanije odbile da učestvuju u trci za privatizaciju Železare Smederevo kako bi pomogli svojim prijateljima sa istog kontinenta, a sada sumnjaju da će se čelik prodavati po nižoj ceni nakon što je kineski investitor preuzeo fabriku?”

On je istakao da Hestil Srbija nikada nije planirao uvoz čelika iz Kine i njegovu preprodaju u EU.

“To je u suprotnosti sa našim ciljem da zaposlenima omogućimo očuvanje radnih mesta”, rekao je Song Sihai.

Najavio je da će Hestil uskoro početi obnavljanje preuzetih postrojenja Železare Smederevo kako bi fabrika povratila svoju vitalnost i sačuvala više od 5.000 radnih mesta.

“To predstavlja naš prioritet i našu obavezu i to su potvrdili predsednik Vlade Srbije i predsednik Kine”, kazao je direktor Hestila.

Dodao da se ta kompanija smatra srpskom kompanijom i da će poslovati u okvirima zakona Srbije “jer je ovo država u kojoj se poštuje vladavina zakona”.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike