U trendu

Stanovi se sve više kupuju za dinare

U poslednja tri meseca 2017. godine banke u Srbiji odobrile su ukupno 20,7 milijardi dinara novih stambenih zajmova, čime je nastavljen oporavak stambenog kreditiranja, pišu današnje Večenje novosti“.

Iako su ti krediti i dalje pretežno u deviznom znaku, analize Narodne banke Srbije pokazale su da je u poslednjem kvartalu 2017. godine zabeležen značajan rast i realizacija dinarskih stambenih kredita, sa rokom dospeća od 15 godina, po stopi od 4,9 odsto.

Dosad realizovano 1,3 milijarde zajmova u domaćoj valuti, piše list.

„Zahvaljujući postignutoj makroekonomskoj stabilnosti, a pre svega niskoj i stabilnoj inflaciji, tokom 2016. godine u ponudu banaka ukljuceni su, a zatim i realizovani prvi stambeni krediti u dinarima sa rokom otplate od 30 godina“, rečeno je listu u NBS.

Kako se navodi, pri tome je ublažavanje monetarne politike NBS, koje je omogućeno održavanjem inflacije na niskom i stabilnom nivou petu godinu zaredom, uticalo je na to da se ti krediti odobravaju po kamatnoj stopi ispod pet odsto, što je donedavno bila kamatna stopa po kojoj su odobravani evroindeksirani stambeni krediti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar