U trendu

Sud: Vozači koji rade za Uber su zaposleni, a ne privatnici

AMSTERDAM – Vozači koji rade za Uber su zaposleni, a ne privatnici vozači, pa imaju pravo na veće radničke beneficije prema lokalnim zakonima o radu, presudio je danas holandski sud.

To je bila još jedna sudska pobeda za sindikate koji se bore za bolje plate i beneficije za zaposlene u ovom ekonomskom sektoru, koja je izvojevana posle slične odluke donete ove godine o Uberu u Velikoj Britaniji, preneo je Rojters.

Okružni sud u Amsterdamu priklonio se Savezu holandskih sindikata (FNV), koji je tvrdio da bi otprilike 4.000 vozača zaposlenih u Uberu u glavnom gradu trebalo da dobije beneficije u skladu sa taksi sektorom.

Uber je rekao da će se žaliti na odluku i da ne planira da zapošljava vozače u Holandiji.

„Razočarani smo ovom odlukom jer znamo da ogromna većina vozača želi da ostane nezavisna“, rekao je Maurits Šonfeld, generalni direktor Ubera za severnu Evropu.

„Vozači ne žele da se odreknu slobode izbora da li će, kada i gde raditi“, istakao je on.

Sud je utvrdio da su vozači koji prevoze putnike putem aplikacije Uber obuhvaćeni kolektivnim ugovorom o radu za taksi prevoz.

„Pravni odnos između Ubera i ovih vozača ispunjava sve karakteristike ugovora o radu“, navodi se u presudi.

FNV je pozdravila presudu.

Na osnovu presude, vozači Ubera sada su automatski zaposleni u Uberu“, rekao je Zakaria Boufangaha, zamenik predsednika FNV-a.

„Kao rezultat toga, oni će primati veće plate i imati veća prava u slučaju otpuštanja ili bolesti, na primer.“

U nekim slucajevima imaju pravo na zaostalu platu, saopštio je sud.

Sudije su, takođe, naložile Uberu da plati kaznu od 50.000 evra zbog propusta u sprovodenju uslova ugovora o radu za taksi vozače.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.