U trendu

U 150 marketa dodatna promocija proizvoda sa zigom Cuvarkuca

BEOGRAD – Žig Čuvarkuća kao dokaz domaćeg porekla i kvaliteta za godinu i po dana ponelo je 900 proizvoda koji će dodatno biti promovisani u 150 prodavnica širom Srbije, poručio je danas sekretar Udruženja za trgovinu Privredne komore Srbije Žarko Malinović prilikom obilaska marketa PerSu.

On je ocenio da se kupujući Čuvarkuća proizvode koji su rezultat akcije „Stvarano u Srbiji“ najbolje čuva zajednička kuća jer tri puta više vrednosti ostaje u našoj zemlji kada se kupuju domaći proizvodi.

„Od razlike koju ostvarimo kupujući domaće proizvode se investira u našu infrastrukturu, obrazovanje, zdravstvo… Samo zahvaljujući domaćim proizvođačima, i domaćim trgovcima mi danas imamo dobro snabdeveno tržište u veoma izazovnom trenutku za ceo svet“, rekao je Malinović.

Kako je ocenio, kupovinom domaćih proizvoda pored ekonomije čuvaju se i srpska sela.

„U 150 radnji širom Srbije, kod svih trgovaca pokrenuli smo akciju da dodatno motivišemo kupce pa će svako ko tu kupi tri proizvoda sa žigom Čuvarkuća na poklon dobiti pamučni ceger sa istim žigom“, rekao je on.

Dodao je da uz dodatnu motivaciju nagradom to i prilika da se još više smanji upotreba plastičnih kesa.

„Svakodnevno se novi proizvodi kandiduju za žig Čuvarkuća. Procedura je zahtevna, a važno je da proizvodi osim što su proizvedeni u Srbiju, budi i u odgovarajuće kvalitetu unutar svoje kategorije kako bi smo potrošači dokazali da kupuju i kvalitetnije kada kupuju domaće“, poručio je Malinović.

Direktor kooperative srpskih trgovaca Domaćeg trgovačkog lanca (DTL) Obrad Popović rekao je da su oni davno započeli proces povezivanja malih domaćih proizvođača trgovcima iz malih sredina koje okupljaju.

„Naša osnovna misija je da podržavamo lokalne male proizvođače koji se nalaze blizu naših članica“, rekao je direktor DTL-a koji okuplja 14 članica sa blizu 750 objekata.

Dodao je da je malima omogućeno da zauzmu adekvatno mesto na prodajnoj polici i istakao da je završetak reprociklusa misija DTL-a.
„Shvatili smo da ako zaokružimo reprolanac možemo da obezbedimo i neka nova radna mesta, da zadržimo potrošača i komšiju na mestu gde živi i radi, omogućili smo da država ima poreze i doprinose“, objasnio je on.

Popović je istakao zadovoljstvo što su deo projekta Čuvarkuća koji ovu misiju promoviše na pravi i adekvatan način.

„Mislim da je to dobitna kombinacija. Danas više nego ikad treba da budemo svesni koliko je bitno da imamo domaću proizvodnju i domaću trgovinu, i da u domaćoj trgovini imamo domaći proizvod“, poručio je on.

Osnivač BB Trejda u čijem sastavu su marketi PerSu Darko Bjeloglav rekao je da cilj udruživanja u DTL i ekonomsku potporu našim domaćim proizvođačima, kroz pružanje prilike malim lokalnim proizvođačima da svoje proizvode izlažu i prodaju.

Podsetio je da je PerSu ranije pokrenuo projekat „Naše je nama vredno“ kroz koji je razvio saradnju sa desetak malih i lokalnih dobavljača.

„Osnovni cilj da podržimo domaću privredu, jer iz nje ostaje i dobit koja se kasnije raposređuje na sve članice zajednice i društva“, rekao je on.

Dodao je da ta kompanija podržava mnoge projekte u gradovima i opštinama, a projekat Čuvarkuća ocenio je kao odličan.
„Mi motivišemo i naše lokalne dobavljače da apliciraju za žig Čuvarkuća, čime ćemo doprineti da se njihov razvoj i dalje ostvaruje“, rekao je on.

Bjeloglav je rekao da je strategija marketa PerSu, kojih je dosad bilo uglavnom na teritoriji Vojvodine, da razviju maloprodaju u Beogradu te da će u tom cilju do kraja godina biti otvoreno još pet marketa u glavnom gradu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.