U trendu

U SAD u decembru 216.000 novih radnih mesta, znak zdrave ekonomije

U SAD je u decembru otvoreno 216.000 novih radnih mesta, što je najnoviji znak da američko tržište rada ostaje otporno uprkos naglom povećanju kamatnih stopa.

Danas objavljen izveštaj američke vlade pokazao je da je u decembru znatno premašen broj od 173.000 novih radnih mesta, koliko je otvoreno u novembru.

Stopa nezaposlenosti je ostala nepromenjena u decembru – 3,7 odsto, i to je 23. mesec zaredom da je ispod 4,0 odsto.

Neki detalji izveštaja, međutim, mogu da razočaraju borce protiv inflacije u Federalnim rezervama, centralnoj banci SAD, koji bi sada mogli da odlože smanjenje referentne kamatne stope.

Prosečne zarade po satu, u poređenju sa istim periodom prethodne godine, porasle su 4,1 odsto u decembru, dok je taj rast u novembru bio 4,0 odsto. To bi moglo da oteža nastojanje Federalnih rezervi da uspore inflaciju kako bi je približili cilju od 2,0 odsto.

Ipak, posmatrano u celini, decembarski izveštaj o radnim mestima ukazuje na zdravu ekonomiju, s obzirom na stabilan rast broja radnih mesta, povećanje plata i usporavanje inflacije.

Uprkos tome, ankete pokazuju da su mnogi Amerikanci nezadovoljni ekonomijom. Taj jaz, koji će verovatno biti važna tema na predsedničkim izborima u novembru, zbunjuje ekonomiste i političke analitičare.

Ključni faktor je ogorčenje javnosti višim cenama. Iako inflacija već godinu i po dana pada manje-više postojano, dugotrajni finansijski i psihološki efekti najtežeg udara inflacije u poslednje četiri decenije utiču na mnoge Amerikance.

Cene su i dalje 17 odsto više u odnosu na period pre početka skoka inflacije i još rastu. Istraživači i ekonomisti navode da nikada nije postojao tako veliki jaz između zdravlja ekonomije i njene percepcije.

Prema istraživanju agencije Asošiejted pres i Centra za istraživanje javnog mnjenja Nork (NORC), sprovedenom u novembru, oko 75 odsto ispitanika opisalo je ekonomiju kao lošu, dok su dve trećine rekle da su im troškovi povećani.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.