najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Ukinuta blokada ulaska kamiona iz Srbije na KiM

Blokada ulaska kamiona koji prevoze opasne materije iz centralne Srbije na Kosovo jutros je ukinuta, nema gužve na administrativnom prelazu Merdare i saobraćaj funkcioniše nesmetano, javila je televizija Most iz Zvečana.

Vozači kamiona su zadovoljni i kažu da prolaze bez problema, jer nema dužeg zadržavanja.

Uz posredovanje Evropske unije dogovoreno je da Priština od danas u 9 sati prestane da krši CEFTA sporazum i da ukine jednostrano uvedenu blokadu ulaska kamiona kojima se prevoze opasne materije iz centralne Srbije na Kosovo.

U Kancelariji za Kosovo i Metohiju navode da su se strane saglasile da u cilju trajnog rešavanja ovog problema sledeće nedelje bude održana posebna runda dijaloga na ekspertskom nivou.

Od 22. marta nijedno vozilo koje prevozi opasne materije, medju kojima su i naftni derivati, nije ušlo na Kosovo zbog mera reciprociteta, zbog čega je Kosovo dnevno gubilo 100.000 evra, saopštila je ranije Carina Kosova.

Prema procenama, srpske kompanije koje prodaju gorivo i naftne derivate na Kosovu dnevno su zbog blokade gubile oko 70.000 dolara.

Kosovska carina vraćala je srpske kamione koji prevoze opasan teret sa administrativne linije, obrazlažući tu meru time da Srbija ne priznaje ADR sertifikate koje Priština izdaje njihovim vozilima i vozačima prilikom dostave opasnog tereta iz Srbije na Kosovo.

Prethodno je Ministarstvo trgovine i industrije Kosova uvelo reciprocitet sa Srbijom i usvojilo je odluku o nepriznavanju uverenja neophodna za transport opasnih materijala i nafte koja izdaje Srbija.

Vlada Kosova dala je ranije Vladi Srbije rok da do kraja marta prizna ADR uverenja neophodna za transport opasnih materija kroz Srbiju, izdata u Prištini, i navela da će u suprotnom uvesti reciprocitetne mere i srpskim kamionima blokirati ulazak na Kosovo.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike