U trendu

Vlada Srbije za v. d. direktora EPS-a imenovala Miroslava Tomaševića

Vlada Srbije je saopštila da je na današnjoj sednici za vršioca dužnosti direktora Elektroprivrede Srbije (EPS) imenovala Miroslava Tomaševića, dosadašnjeg izvršnog direktora za proizvodnju energije u tom preduzeću.

Tomašević je na mesto izvršnog direktora za proizvodnju energije u EPS-u došao iz ogranka Termoelektrane i kopovi „Kostolac“ nakon havarije u termoelektarni „Nikola Tesla“ u Obrenovcu 12. decembra 2021. godine.

EPS je od sredine januara ove godine, kada je usvojena ostavka v. d. direktora Milorada Grčića do danas poslovao bez direktora, a tom firmom je, u saradnji sa resornim Ministarstvom rudarstva i energetike, upravljao Tomašević.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je više puta najavljivo da će za „nekoliko dana“ biti izabran novi vršilac dužnosti direktora EPS-a, a od tada je proteklo više od mesec i po dana.

Povod za ostavku Grčića je bio raspad elektroenergetskog sistema 12. decembra prošle godine, u vreme snežne mećave, kada su poispadali svi blokovi Termoelektrane „Nikola Tesla“ u Obrenovcu zbog lošeg kvaliteta uglja koji je bio pomešan sa blatom, pa su za bolje sagorevanje i novo pokretanje blokova morale da se koriste velike količine mazuta.

Ta havarija je Srbiju koštala na stotine miliona evra jer se uvozila stuja po u istoriji nezabeleženim cenama od 400 evra po megavatsatu (MWh).

Iako je Vučić na otvorenoj sednici Vlade Srbije 14. decembra 2021. godine poručio da odgovorni za energetski kolaps moraju da snose posledice, obraćajući se Grčiću rečima „da se nada da su se dobro razumeli kada je reč o ličnoj i svakoj drugoj odgovornosti“, Grčić tada nije smenjen, a nije podneo ni ostavku.

Nekoliko dana kasnije Grčić je smenio četiri direktora u EPS-u, sa obrazloženjem da je reč o sabotaži i da će to ispitati Bezbednosno-informativna agencija (BIA), ali taj izveštaj nije objavljen.

Nakon serije incidenata u TENT-u i u RB „Kolubara“ Grčić je podneo ostavku 12. januara, ali je ostao u EPS-u, a u javnosti se ne zna tačno kakva su mu ovlašćenja.

Pre no što je podneo ostavku, Grčić je optužio ministarku rudarstva i energetike Zoranu Mihajlović da ukoliko ne bude smenjena da će uništiti elektroenergetski sistem.

Mihajlović je krajem januara obelodanila da je njeno ministarstvo podnelo dve krivične prijave protiv Grčića i još nekih ljudi i rekla da su od radne grupe dobijali izveštaje da je sve spremno za predstojeću zimu.

Mihajlović je za Tomaševića rekla da je „puno pomogao u stabilizaciji sitema, da ima autoritet i da zna svoj posao“.

Grčić, član Srpske napredne stranke (SNS), uživao je snažnu podršku Vučića, što je i saopštio u otvorenom pismu uz ostavku.

Na mesto v. d. direktora EPS-a postavljen je u martu 2016. godine, a iako mu je mandat istekao nakon godinu dana, nastavio je da obavlja tu dužnost, uprkos upozorenju Državne revizorske institucije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.