U trendu

VOICE: Put do novootvorenog graničnog prelaza sa Madjarskom prepun rupa i zakrpa

Put do graničnog prelaza, koji su danas u blizini Sombora otvorili ministri spoljnih poslova Srbije i Madjarske Ivica Dačić i Peter Sijarto, prepun je rupa i zakrpa i ni izbliza ne odgovara zahtevanim standardima, izvestio je Vojvodjanski istraživačko-analitički centar (VOICE).

Srbija je sanirala svega 1,6 kilometara puta do novog graničnog prelaza, dok je preostalih 4,6 kilometara seoskog puta na relaciji Gakovo-Rastina prepuno rupa i zakrpa i ni izbliza ne odgovara standardima državnog puta druge A kategorije, navodi VOICE (www.voice.org.rs).

Ovo je drugi granični prelaz, na teritoriji somborske opštine, koji će konkurisati prelazu na putu Bački Breg-Santovo, jer predstavlja najkraći put izmedju Srbije i Madjarske.

Kada je u novembru 2017. godine najavljeno otvaranje novog graničnog prelaza, zvaničnici su rekli da je dogovor Madjarske i Srbije da madjarska strana izgradi granični objekat, a Srbija je preuzela obavezu da na deonici Gakovo – Rastina izgradi put koji će odgovarati standardima državnog puta.

Medjutim, na dan svečanog otvaranja, na graničnom prelazu sa madjarske strane završen je zajednički pogranični objekat procenjene vrednosti 589 miliona forinti (225 miliona dinara) i tek nešto više od 1,5 kilometara saobraćajnice na teritoriji Srbije koja vodi do pograničnog objekta, piše VOICE.

U članku se navodi da je današnja ceremonija organizovana „na brzinu“ kako bi zvaničnici Srbije pomogli madjarskoj vladi u predizbornoj kampanji za parlamentarne izbore u toj susednoj zemlji.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.