najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Hakeru sa Kosova – 20 godina zatvora

Hakeru sa Kosova, koji je priznao da je za potrebe Islamske države hakovao kompjutere pripadnika oružanih snaga SAD, osuđen je danas na 20 godina zatvora, prenosi AP.

Ardit Ferizi (20) je uhapšen prošle godine u Maleziji, a presuda mu je izrečena u federalnom sudu u Aleksandriji u Virdžiniji.

Tužilaštvo je zatražilo maksimalnu kaznu od 25 godina, a odbrana šest godina zatvora.

Ferizi je sredinom juna na saslušanju izjavio da ne zna zašto je to uradio.

„I sam sebi postavljam to pitanje“, rekao je tada Ferizi.

Prvobitno se Ferizi izjasnio da nije kriv po optužbama za pružanje materijalne podrške teroristima i krađu identiteta.

Ferizi, poznat po hakerskoj šifri „Th3Dir3ctorY“, bio je lider grupe kosovskih Alabanaca pod nazivom „Kosovska hakerska bezbednost“, pokazuju podaci FBI-ja.

Tužioci navode da je Ferizi prošle godine hakovao privatne računare i Islamskoj državi dostavljao imena, lozinke za elektronsku poštu i brojeve telefona više od 1.300 pripadnika američke vojske.

Islamska država je u međuvremenu objavila dobijene podatke na Tviteru, uz upozorenje da će vojnike napasti u njihovoj sopstvenoj zemlji.

Kada je protiv njega podignuta optužnica, američko Ministarstvo pravde je saopštilo da je to prvi slučaj te vrste i da pokazuje rešenost američkih vlasti da se suoče i osujete pokušaje IS da na nišan uzima Amerikance, „u kakvom god obliku i gde god da se to desi“, navodi američka agencija.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike