Kako neki zločinci uspevaju da prevare poligraf?

Najmonstruoznije zločine počine psihopate. Oni imaju sačuvan racio, nekada su i vrlo inteligentni, ali nemaju emocija. U njihovom slučaju je i poligraf nemoćan.

To se pokazalo i kod Vladice Rajkovića, koji je silovao i ubio trgodišnju devojčicu, a dvadesetak dana pre toga i Draganu Stanković, pišu „Večernje novosti“.

On je ispitivan zbog nestanka Stankovićeve, čak i na „detektoru laži“, ali mašina nije pokazala da ima veze sa tim slučajem. Tek kada je uhapšen zbog monstruoznog zločina nad detetom, priznao je i ubistvo komšinice.

„Psihopata nema empatiju, osećaj krivice ili moralne ograde. Oni ne osećaju strah, agresivni su i bezosećajni na ljudsku patnju. Imamo posla sa prvoklasnim lažovima, koji nemaju strah od toga“, opisao je Dragan Mijović, zamenik načelnika Nacionalnog kriminalističko-tehničkog centra (NKTC) MUP Srbije i jedan od najvećih autoriteta među poligrafistima u Evropi, razliku između „običnih“ lažova i psihopata. Prve, kaže, „hvata“ poligraf, kod drugih je nemoćan.

Foto: Beta

Foto: Beta

Svako testiranje na „detektoru laži“ počinje isto. Prethodi mu razgovor između onog koji se testira i poligrafiste. Na osnovu telesnih reakcija, koje očitava „detektor laži“, poligrafista pogađa da li je osoba koja se testira rekla istinu. Osim, ukoliko preko puta njega ne sedi psihopata. Tada reakcije nema i ne zna se da li govori istinu ili laže.

To bi laički i ukratko bila razlika između lažova i psihopate. Ovaj prvi ne može da „prevari“ mašinu i nesvesno se odaje. Psihopata ne. On ima istu reakciju na izgovorenu laž, ali i na istinu. Razlika ne postoji.

Poligraf, praktično, lovi strah od otkrivanja laži. Kad neko kaže nešto što nije istina, on oseća teskobu i strah da će to biti otkriveno. I ima telesne reakcije poput ubrzanog rada srca, znojenja, promene krvnog pritiska, ritma i dubine disanja, oksidacije krvi… Kod psihopata takve reakcije izostanu. To, međutim, ne znači da je takva osoba nevina. Tu je zamka, jer treba uočiti da je reč o psihopati, a ne o nevinom čoveku i osloboditi ga krivice. Potrebne su druge kriminalističke metode za dokazivanje, dodaje beogradski list.

 

Ostavite komentar

Ostavite komentar

Oznake