Ključni svedok: Ulemek stigao u Specijalni sud u Beogradu

Nekadašnji komadant Jedinice za specijalne operacije Milorad Ulemek Legija priveden je pod jakim policijskim obezbeđenjem oko 13 sati u zgradu Specijalnog suda u Beogradu gde treba da svedoči na suđenju nekadašnjim pripadnicima Državne bezbednosti (DB) optuženim za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije 1999.

Foto: Beta

Foto: Beta

Dovođenje Ulemeka iz požarevačkog zatvora Zabela gde služi višedecijsku kaznu pratili su helikopteri.

U delu Ustaničke gde se nalazi sudska zgrada, saobraćaj je bio privremeno obustavljen dok je prolazila kolona u kojoj se nalazio Ulemek.

Ulemek se smatra ključnim svedokom u procesu za ubistvo Ćuruvije jer je u januaru 2014. godine nakon njegovog iskaza Tužilaštvu za organzivani kriminal, pokrenuta zvanična istraga protiv optuženih.

Prema tadašnjem saopštenju tužilaštva, Ulemek je svojim iskazom bitno doprineo pomaku u istrazi slučaja Ćuruvija, a za svoje svedočenje nije tražio nikakve protivusluge ili beneficije.

Ulemek bi trebalo da pred sudskim većem sutra, a ukoliko ne završi i u utorak, prvi put javno govori o svojim saznanjima o likvidaciji Ćuruvije. Takođe, tužilac, advokati, optužrni i članovi sudskog veća imaće pravo da mu postavljaju pitanja.

Bivša komadant JSO inače služi jedinstvenu kaznu od 40 godina zatvora u požarevačkoj Zabeli zbog ubistva premijera Zorana Đinđića, Ivana Stambolića, zločina na Ibarskoj magistrali i nedela „zemunskog klana“.

Za ponedeljak i utorak takođe su je zakazano ispitivanje nekadašnjih pripadnika „zemunskog klana“, braće Miloša i Aleksandra Simovića, koji su takođe u zatvoru na odsluženju višedecenijskih kazni zbog učešća u ubistvu Đinđića i krivičnih dela koja su počinili kao članovi „zemunskog klana“.

Za ubistvo Ćuruvije optuženi su nekadašnji šef DB-a Radomir Marković, šef beogradskog centra DB-a Milan Radonjić, pripadnik tog centra Ratko Romić i Milan Kurak, koji se tereti da je neposredni izvršilac ubistva. Radonjić i Romić se nalaze u pritvoru od hapšenja u januaru 2014. godine.

Marković u zatvoru služi kaznu od 40 godina zatvora, a Kurak je u bekstvu i za njim je raspisana međunarodna poternica. Radonjić i Marković se terete za podstekavanje na teško ubistvo, a Romić i Kurak za teško ubistvo.

Prema optužnici, Ćuruviju je 11. aprila 1999. godine ubio Miroslav Kurak, a saučesnik mu je bio Ratko Romić koji je drškom pištolja udario Ćuruvijinu prijateljicu Branku Prpu u glavu.

Kako se navodi u optužnici, Ćuruvija je ubijen zbog „javnog istupanja u zemlji i inostranstvu i kritike nosilaca političke vlasti, mogućnosti da utiče na javno mnjenje i delovanje opozicionih društvenih snaga, a radi očuvanja postojeće vlasti“.

Ubijen je u dvorištu ispred ulaza u zgradu, gde su se nalazile prostorije marketing službe Dnevnog telegrafa.

(Tanjug)

Ostavite komentar

Ostavite komentar