najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Nastavlja se traganje za nestalim članovima posade

Uviđaj i traganje za nestalim članovima posade broda “Beograd X”, koji se prevrnuo u četvrtak, biće nastavljeno danas, rečeno je u smederevskoj policiji.

Ronjenje za nestalima biće nastavljeno kada preduzeće “Ivan Milutinović” bude poslalo jedan brod koji bi stabilizovao njihovo plovilo koje se prevrnulo.

“Čekamo brod kojim treba da se stabilizuje prevrnuto plovilo i tek nakon toga se nastavlja uviđaj i ronjenje”, objašnjeno je.

Šef lučke Kapetanije Smederevo Branislav Milešić rekao je ranije da još nisu poznati uzroci zbog kojih se brod “Beograd X” prevrnuo, kao ni sudbina dva člana njegove posade.

On je najavio da je za danas planiran nastavak ronjenja, te da će se tada videti da li su članovi posade u kabinama ili ih je voda odnela.

“Vlasnik broda, koji je angažovao sva sredstva da obezbedi brod, vadiće ga sa dizalicom koju poseduju”, objasnio je Milešić.

On je precizirao da se plovidbeni udes dogodio na 116. kilometru Dunava, na potezu Smederevske tvrđave, od obale na oko 150 do 200 metara.

“Motorni brod, samohotka, ”Beograd X” u vlasništvu preduzeća ”Ivan Milutinović” iz Beograda se, iz do sada još nepoznatih razloga prevrnuo, i tom priikom teret koji je nosio je pao u vodu, ali što je najgore, dva člana posade koji su bili na brodu su nestala sa indicijama da su se udavili”, rekao je Milešić.

Brod se, prema njegovim rečima, nalazi još u plutajućem stanju, sa jednim delom koji je iznad površine.

“Brod je obezbeđen i pod nadzorom. Sve nadležne državne službe su izašle na lice mesta i uviđaj još nije završen. Ne možemo još da kažemo uzrok zbog kojeg se brod prevrnuo”, naglasio je Milešić.

On je dodao da se barža nalazi na takvom mestu da ne smeta obavljanju plovidbenih uslova, tako da nema zaustavljanja saobraćaja.

“Najveća je tragedija što su nam ljudi nestali i to je najteži udarac. Takvi udesi nisu česti, naročito sa tragičnim posledicama”, naglasio je Milešić.

On je ukazao da je brod, koji se prevrnuo imao dva člana posade, kao što je propisano, i da su došli u područje luke Smederevo tokom noći da se usidre, kako bi ujutro nastavili plovidbu.

“Ne mozemo reći šta je uzrok nesreće, da li se radi o probijanju vode, poremećenom metacentru ili stabilitetu. To ćemo tek u nastavku uviđaja da prepoznamo i kažemo”, dodao je Milešić.

(Tanjug)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike