U trendu

Slepa devojka iz Niša uspešna novinarka lokalnog radija

Slepa devojka iz Niša Marija Milanović, koja je stekla zavidno novinarsko iskustvo, sada na lokalnom „Super radiju“ vodi autorsku emisiju „U ritmu zdravlja“.
Nezaposleni psiholog iz Niša Marija Milanović (34) već tri meseca vodi tu emisiju a pored toga volonterski piše tekstove za portal „ISerbia“.

„Posao na radiju je veoma zanimljiv i uvek me je privlačio“, kazala je Milanović za agenciju Beta.

Sve poslove oko pripreme jednonedeljne emisije Marija sama završava – obezbedjuje telefone sagovornika i ugovara snimanja.    

„Moji sagovornici se uglavnom veoma iznenade kada dodju u studio i shvate da ne vidim jer to ne ističem kad ugovaram gostovanja „, rekla je Milanović.

Urednica „Super radija“ Marijana Prokopović kazala je agenciji Beta da Marija sve radi sama.

„Zapravo ona radi još bolje pošto nešto što mi čitamo sa papira, ona zna napamet“, objasnila je Prokopović.

Marija pored volonterskog posla na radiju vodi i psihološko savetovalište za mlade u udruženju „Super gradjanin“.

Ozbiljan hendikep sa kojim se suočila odmah na početku života ovu devojku nije sprečio da svakoga dana uči nešto novo i radi ono što je čini srećnom.
 
„Ostala sam bez vida odmah po rodjenju u bolnici u Majdanpeku zbog prevelike koncentracije kiseonika u inkubatoru. Bila sam prevremeno rodjena beba“, kazala je ona.

Marija je dodala da joj je pomoglo to što je u školi za učenike oštećenog vida u Zemunu završila osnovnu školu.

„Tamo sam naučila da se orijentišem u prostoru, da koristim beli štap, da kuvam i živim samostalno“, objasnila je Milanović.

Posle srednje medicinske škole u Beogradu, Milanović je završila psihologiju u Nišu.

Nakon toga završila je stručnu praksu i položila licencu za rad u prosveti.

„Više puta sam radila po četiri ili šest meseci kao psiholog preko projekata raznih udruženja i preko programa Nacionalne službe za zapošljavanje“, izjavila je Milanović.

Ova slepa devojka uskoro bi trebalo da završi master studje na Departmanu za komunikologiju Filozofskog fakulteta u Nišu.

Govoreći o tome da li bi više volela da se bavi novinarstvom ili psihologijom ona je kazala da ne bi odbila nijedan posao, samo da to bude stalno zaposlenje.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.