U trendu

Trgovci belim robljem „pali“ na Niškom aerodromu

Niš – Pripadnici niške policije uhapsili su u petak, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, tri osobe za koje postoji osnovana sumnja, zvanično je saopšteno, da su izvršili krivično delo trgovine ljudima.

U saopštenju Informativne službe PU Niš navodi se da su na aerodromu „Konstantin Veliki“ uhapšeni R.F. (34) iz Kragujevca i M.B (18), državljanka Nemačke i da su odmah pritvoreni, a u petak u podnevnim satima na graničnom prelazu Horgoš između Srbije i Mađarske uhapšen je i F.O. (42) iz Prištine, sa privremenim boravkom u Kragujevcu.

Kako je navedeno u niškoj policiji ova trojka uhapšena je pošto pokušala da omogući prelazak granice na niškom aerodromu maloletnici rođenoj 2005. godine, kako bi je odveli u Nemačku.

Prema dosadašnjim saznanjima devojčici iz Kosovske Kamenice, staroj 14 godina, ugovoren je brak u Nemačkoj. Kragujevčanin i nemačka državljanka su po prethodnom dogovoru sa F.O, koji ih je svo četvoro dovezao u Niš, maloletnicu pokušali da ukrcaju u avion za Dortmund.

Pripadnici Stanice pogranične policije, međutim, bili su budni i brzo su otkrili nameru – posumnjali su u priču nemačke državljanke da joj je maloletna devojčica sestra i proverom dokumenata otkrili su da četrnaestogodišnjakinja iz Kosovske Kamenice ima falsifikovan pasoš. Kragujevčanin R.F. i nemačka državljanka M.B. uhapšeni su na aerodromu, a Prištevac F.O je pokušao automobilom da pobegne iz Srbije, ali je zaustavljen i uhapšen na Horgošu.

Svo troje uhapšenih i osumnjičenih je zadržano u pritvoru od 48 časova nakon čega će, uz krivičnu prijavu, biti izvedeni pred tužioca Višeg javnog tužilaštva u Nišu.

Maloletnicu, koju su uhapšeni pokušali ilegalno da odvedu u Nemačku nadležne slućbe zbrinule su u niškoj ustanovi za nezbrinutu decu „Duško Radović“ i po nju su došli roditelji iz Kosovske Kamenice.

Još, međutim, nije vraćena porodici jer treba i ona da bude saslušana pošto se ne zna da li je bila kidnapovana ili je dobrovoljno pristala da ode za Nemačku.

Istovremeno „Politika” saznaje da se utvrđuje i pravi identitet nemačke državljanke M.B., jer postoje sumnje da su i njene isprave lažne i da je reč o osobi iz Kazahstana ili Rusije.

Kako nam je rečeno svo troje uhapšenih se sumnjiče da su četrnaestogodišnjakinju pokušali da odvedu iz Srbije u nameri da pribave korist uspostavljanjem ropskog ili sličnog odnosa.

(Toma Todorović, „Politika“)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.