U trendu

Udruženja: Policija i tužilaštvo moraju da rasvetle upad u stan novinarke KRIK-a

Više novinarskih i medijskih udruženja izrazilo je danas zabrinutost zbog obijanja stana novinarke Mreže za istraživanje kriminala i korucije (KRIK) Dragane Pećo i zatražilo od policije i tužilaštva da hitno rasvetle okolnosti tog slučaja i predstave ih javnosti.

Udruženja su u saopštenju ocenila da je reč o pokušaju zastrašivanja novinarke „imajući u vidu da iz stana ništa nije ukradeno a da je KRIK u poslednje vreme objavio više istraživačkih tekstova o političkim, ekonomskim i kriminalnim centrima moći“.

„Ovo je samo poslednji u nizu sličnih dogadjaja koji su proteklih nedelja uznemirili javnost, počev od napada na novinare tokom predsedničke inauguracije u Beogradu i vredjanja i pretnji novinarima u niškom Medija centru, do pretnji smrću novinarki Mariji Vučić“, navodi se u saopštenju čiji su potpisnici Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Nezavisno udruženje novinara Vojvodine, Asocijacija onlajn medija i Asocijacija medija.

Udruženja su ocenila i da uprkos postojanju Stalne radne grupe za bezbednost novinara i posebnog mehanizma za hitne reakcije institucija u tim slučajevima, „počinioci su i dalje nekažnjeni a broj napada i pretnji novinarima eksponencijalno raste“.

„Efikasno postupanje nadležnih organa u ovom i svim drugim slučajevima jeste i može biti jedina realna mera proklamovane spremnosti institucija da se zaštite novinari, a time i pravo gradjana na informisanje u javnom interesu. Izostanak takve reakcije će dodatno ugroziti slobodu medija i demokratski poredak u Srbiji“, stoji u saopštenju.

Novinarka Mreže za istraživanje kriminala i korupcije – KRIK Dragana Pećo potvrdila je ranije agenciji Beta da joj je stan obijen u petak i da je u njemu sve ispreturano ali da ništa od vrednosti nije izneto.

„Obili su mi stan i sve ispreturali. Veoma sam uplašena, deluje zastrašujuće to što se desilo“, rekla je ona.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.