U trendu

Uhapšen pedofil: Preko Fejsbuka vrbovao maloletnike

Pripadnici Uprave kriminalističke policije su, u nastavku akcije „Armagedon“, u saradnji sa Posebnim tuÅŸilaÅ¡tvom za borbu protiv visokotehnoloÅ¡kog kriminala, uhapisli S. R. (40) iz Ćuprije, osumnjenog za krivično delo iskorišćavanje računarske mreÅŸe ili komunikacije drugim tehničkim sredstvima za izvrÅ¡enje krivičnih dela protiv polne slobode prema maloletnom licu.

Osumnjičeni je na druÅ¡tvenoj mreÅŸi „Fejsbuk“ kreirao profil pod laÅŸnim imenom „Ivan Petrović“ i laÅŸnom profilnom fotografijom, predstavljajući se kao dete starosti 13 godina stupao u kontakt sa maloletnim osobama.

U tim kontaktima pisao im je da ima starijeg druga koji ga vodi u lov i ribolov i koji mu ispunjava sve şelje, ali da za uzvrat vrši sa njim nedozvoljene polne radnje. Zatim bi nagovarao decu da upoznaju njegovog druga i da zajedno idu u lov i ribolov, ali da i oni moraju učestvovati u seksualnim radnjama.

Kada bi stekao poverenje deteta putem laÅŸnog profila „Ivan Petrović“, osumnjičeni S.R. bi zatim slao deci zahtev za prijateljstvo sa svog pravog profila i predstavljao se kao „Ivanov“ stariji drug. Na tom profilu osumnjičeni je imao svoju pravu profilnu fotografiju.

Zatim bi decu pitao da li su za druÅŸenje i da li im je „Ivan“ objasnio Å¡ta joÅ¡ sem pecanja treba da rade. Potom bi u porukama govorio da je „Ivan“ malo dosadan i da će nekada ići i sami bez njega na pecanje.

Predlagao je da dete dođe u Chupriju, a potom idu u njegovu vikendicu, a da će ga kasnije odvesti kući. Osumnjičeni je sa oba profila traÅŸio da dete slika svoj polni organ i poÅ¡alje mu fotografiju.

Kompanija Fejsbuk je suspendovala profil „Ivan Petrović“ koji je kreiran i stvarni profil osumnjičenog S.R. nakon čega je osumnjičeni otvorio novi laÅŸni profil pod nazivom „Igor Ristić“.

Sa tog profila kontaktirao je decu sa kojima je već bio u kontaktu sa svog stvarnog i laÅŸnog profila „Igor Petrović“, pod izgovorom da mu je virus ugasio profile i da je to on i da ÅŸeli da nastavi dopisivanje.

Na novom laÅŸnom profilu „Igor Ristić“ ima oko 59 prijatelja i veći broj su deca.

Kako je dosadaÅ¡njim radom identifikovana jedna ÅŸrtva sa kojom je osumnjičeni stupio u kontakt, pozivaju se građani ukoliko raspolaÅŸu saznanjima da je njihovo dete stupilo u kontakt sa osumnjičenim putem laÅŸnih profila na druÅ¡tvenoj mreÅŸi Fejsbuk pod nazivima „Ivan Petrović“ i „Igor Ristić“, da kontaktiraju policijske sluÅŸbenike Ministarstva unutraÅ¡njih poslova na telefon 011 27 43 927.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.