U trendu

Čanak povodom 5. oktobra: I danas treba sprovesti lustraciju

Lider Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak izjavio je da posle petoktobarskih promena 2000. izostala lustracija, ali da on i danas smatra da je treba sprovesti po svaku cenu.

Čanak je za televiziju N1, govoreći o 5. oktobru 2000. godine, rekao da su „svi tada mislili da će sve nepravde sveta biti ispravljene“.

Ali, umesto da stvari počnu da se raščišćavaju, iskomplikovale su se, „mutirale, promenile pojavni oblik i zato imamo situaciju kakvu imamo“.

„Da je bilo lustracije, Aleksandar Vučić ne bi danas bio predsednik, i ne bi bio uopšte u politici. Ne bi bio ni Tomislav Nikolić – niko od njih“, rekao je Čanak.

Dodao je da je to bio „veliki dan za Srbiju“ jer je 5. oktobra 2000. godine „okončana diktatura Slobodana Miloševića“.

„To je bio dan kad je trebalo raskrstiti s Miloševićem jer je pokušao da ukrade izbore. To je bio dan kad se s krvavih ruku zabluda devedesetih, krv spirala prljavom vodom zabluda dvehiljaditih“, ocenio  je Čanak.

On je rekao i da se posle toga nikad ništa slično nije ponovilo jer, kako je ocenio, opozicija danas „nema koherentnog neprijatelja“ da bi se to ponovilo.

Na konstataciju da mnogi u opoziciji vide Vučića kao neprijatelja, Čanak je odgovorio: „Šta ćemo s tim što je Vučić preuzeo najveći deo programa tih opozicionih stranaka“.

„Šta da radim, ne mogu se ja buniti protiv približavanja EU kad se kao stranka zalažemo za to od osnivanja. Ali, ne mogu ni tolerisati činjenicu da smo u ozbiljnom medijskom problemu, ali nije to posledica samo Vučića, već i onih koji su bili pre njega“, rekao je lider LSV.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.