U trendu

Čelnici Srbije i Kosova o ZSO, energetici i pravosudju

Čelnici Srbije i Kosova će u sredu uveče u rundi dijaloga u Briselu razmotriti sprovodjenje postignutih dogovora i otvorenih pitanja, a to su Zajednica srpskih opština, energetika i pravosudje, rekli su izvori bliski Evropskoj službi za spoljno delovanje EEAS.

Ured šefice EEAS Federike Mogerini je potvrdio da je ona u Brisel pozvala predsednika i premijera Srbije Tomislava Nikolića i Aleksandra Vučića kao i čelnike vlasti u Prištini Hašima Tačija i Isu Mustafu.

Susret će oko 19 časova početi bilateralnim odvojenim susretima visoke predstavnice EU Federike Mogerini s delegacijama Beograda i Prištine.

Potom će zajednički razgovori biti održani tokom radne večere.

Visoka predstavnica EU je posle nedavne runde dijaloga u Briselu, koju je ona hitno sazvala posle zaoštravanja situacije između dve strane, zatražila da se učesnici dijaloga uzdrže od iznošenja u javnost sadržine rasprave.

To je najpre delimično prekršila prištinska strana, ali su se posle insistiranja Federike Mogerini da se u javnost ne iznose poruke koje mogu nepovoljno uticati na dijalog, obe strane toga pridržavale.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.