najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Dačić: Zatvaranje granica EU za migrante opasno za Srbiju

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izrazio je danas, na neformalnom sastanku ministara spoljnih poslova zemalja članica EU i zemalja kandidata u Amsterdamu, bojazan da bi se zatvaranje granica Evropske unije (EU) za migrante loše odrazilo na zemlje Balkana, saopštilo je Ministarstvo.

“Nadam se da ste svesni toga da bi za Srbiju i za čitav region bila posebno opasna situacija ukoliko bi došlo do lančane reakcije drastičnog smanjenja propusne moći ili zatvaranja granica, što bi za nas predstavljalo izuzetno opterećenje. Bez obzira na potrebu da budemo solidarni i na sve razumevanje i empatiju koje imamo, mi ne možemo dozvoliti da se teret prebaci na nas, odnosno da se Srbija pretvori u svojevrsni sabirni centar, parking za migrante”, kazao je Dačić.
 
On je kazao i da je Srbija nakon samita lidera balkanske rute izrazila spremnost da tokom zime pruži privremeni smeštaj za nekoliko hiljada migranata i da je spremna da doprinese i sledi svako održivo rešenje koje bi bilo zajednički dogovoreno i u interesu svih, “uključujući i zemlje na Balkanu”.

“Iako nismo država članica EU, spremni smo da učestvujemo čak i u sistemu kvota i da prihvatimo jedan broj migranata, u meri i na način koji bude dogovoren sa EU, pod uslovom da su se opredelili da ostanu trajno u Srbiji”, kazao je Dačić.

Ministar je dodao da je kroz Srbiju u 2015. godini prošlo oko 600.000 migranata, a da je samo ove godine ušlo 63.000 neregularnih migranata.

“Od svih tih ljudi, tek njih 600 podnelo je zahtev za azil u Srbiji”, kazao je Dačić.

On je pozvao ministre spoljnih poslova zemalja članica EU i da odobre izveštaj o ispunjenosti merila za otvaranje poglavlja 23 u predpristupnim pregovorima Srbije sa EU, jer poglavlja o vladavini prava “ne samo da imaju veliki značaj za proces reformi već se neki njihovi delovi direktno tiču pitanja migracija”.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike