U trendu

Dijalog Beograd-Priština brine svet: Mnogo nerešenih pitanja

Predstavnik Rusije u Savetu bezbednosti UN izjavio je danas da je dijalog Beograda i Prištine pod pretnjom da bude ugrožen, kao i da još uvek postoji mnoštvo nerešenih pitanja, dok su se predstavnici zapadnih zemalja sa pravom veta založile za redukovanje uloge Unmika i smanjenje broja sednica i izveštaja.

On je na sednici SB UN o Kosovu istakao da EU, kao posrednik u pregovorima, nije iskoristila svoj uticaj kada je u pitanju kosovska strana niti je osigurala primenu sporazuma o formiranju ZSO, koja je, kako kaže, ključna tačka za normalizaciju odnosa.

Naveo je i da UN igraju ključnu ulogu u odnosima Beograda i Prištine, i da moraju ostati centralni instrument monitoringa.

Na planu nacionalnog pomirenja, kako navodi, nema nikakvih konkretnih koraka, a neprihvatljivo je, kako ističe, da Beograd bude isključen iz rešavanja problema života Srba na Kosovu.

„To niko neće prihvatiti ni Srbi ni međunarodna zajednica“, istakao je predstavnik RF.

Kako je dodao, postoji ozbiljan problem i sa srpskim kulturnim nasleđem, jer sprska crkva ima poteškoća da pristupi svojim religioznim mestima i da ih obnovi posle vandalskih napada. On je, takođe, izrazio zabrinutost što se Kosovo koristi za regrutovanje terorista i boraca za Bliski istok, o čemu su, kako kaže, pisali mnogi zapadni mediji.

Tenzije Beograda i Prištine su, prema oceni predstavnika Urugvaja, trenutno na uznemirujućem nivou, zbog čega dve strane treba da ostanu posvećene dijalogu koji će doneti poboljšanje odnosa i kvaliteta života.

Predstavnik SAD kaže da je Kosovo „uspešna priča“, da je to zasluga i Unmika, ali smatra da je vreme da se smanji uloga Misije UN na Kosovu, u skladu sa realnošću na terenu. Prema njegovim rečima, izveštaji bi trebalo da se podnose na šest meseci.

SAD pozdravljaju i podržavaju briselski dijalog, kaže on, dodajući da lideri moraju i dalje da preduzmaju korake i donose odluke kako bi se napredovalo. Pozvao je obe strane da primene sporazume bez odlaganja i da aktivno rade na normalizaciji odnosa.

Predstavnik Velike Britanije je rekao da je njegova zemlja posvećena stabilnosti i bezbednosti Zapadnog Balkana, a da u tome centralno mesto ima normalizacija odnosa. Prema njegovoj oceni, od prošlog sastanka Kosovo je načinilo mnogo pozitvnih koraka, pominjući pozivni broj i nova priznanja, ali ističe da ima još posla.

London pozdravlja ulogu visoke predstavnice EU Mogerini po pitanju zida Kosovskoj Mitrovici, kao i saradnju gradonačelnika tog grada i kosovskih vlasti. I on je pozvao da se smanji broj sednica i izveštaja i smanji misija UN, a da se za sledeću sednicu pripremi predlog njenog restrukturiranja.

Predstavnik Bolivije je rekao da se njegova zemlja zalaže za poštovanje Rezolucije SB UN 1244, uključujući poštovanje teritorijalnog integriteta Srbije. On je zabrinut zbog bezbednosne situacije, političke nestabilnosti i ugrožnenosti manjina koja iz toga proizlazi.

Predstavnik Italije je izrazio zabrinutost zbog retorike Beograda i Prištine.

„Pozivamo obe strane da se uzdrže od zapaljive retorike i šaljemo snažnu podršku normalizaciji odnosa“, rekao je on.

Predstavnik Italije, koja će u julu biti domaćin novog samita u okviru Berlinskog procesa, posebno je istakao značaj te inicijative, dodavši da se Italija fokusira na vladavinu zakona, proces integracija i ekonomski razvoj. Ohrabrio je obe strane na dijalog i unapređenje odnosa.

I Francuska se založila za smanjenje broja sednica. Predstavnik te zemlje je pozvao da svi sporazmi što pre budu sprovedeni, uključujući i ZSO koja je ključni element dijaloga. Izrazio je zabrinutost zbog nedavnih događaja na terenu i provokacija i pozvao sve aktere da pokažu uzdržanost i odgovornost. Prema njegovoj oceni, rušenje zida u Mitrovici je pozitivan događaj. Takođe je pomenuo da je slučaj Ramuša Haradinaja deo sudske procedure u Francuskoj.

Etiopija se zalaže za primenu postignutih sporazuma u cilju postizanja trajnog rešenja.

Švedska je pozvala sve strane da udvostruče napore i da se uzdrže od zapaljive retorike i da svoju pažnju usredsrede na razmišljanje o budućnosti u EU a ne o podelama u prošlosti.

Kina podržava teritorijalni integritet Srbije i pozdravlja napore Srbije s ciljem pronalaženje rešenja, a Rezolucija 1244 je osnova za tako nešto. Predstavnik te zemlje je rekao da podržava napore strana u cilju pronalaženja resenja zasnovanog na dijalogu i u interesu svih i zalaže se za nastavak dijaloga na visokom nivou. Visoko ocenio rad Misije UN i rad Zahira Tanina.

Predstavnik Ukrajine, koja završava ovomesečno predsedavanje Savetom bezbednosti, rekao je da napetost izaziva uznemirenost, jer se održava na život ljudi. On je pozdravio ulogu EU i održavanje dijaloga na visokom novu i pozvao lidere da izbegavaju konfrontacije i eskalacije i da se usredsrede na napredak. I on smatra da su dovoljna dva sastanka SB UN godišnje i predložio da se razmotri da Unmik bude transformisan u političku misiju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar