U trendu

DJB: Zašto je Vučić ćutao na Makronovo vredjanje Srbije

Pokret „Dosta je bilo“ (DJB) ocenio je danas da je francuski predsednik Emanuel Makron uvredio Srbiju kada je, govoreći o dijalogu Beograda i Prištine, pričao o dve odvojene države kojima želi da pomogne da se uzajamno priznaju.

„Nakon što je na proslavi pobede u Prvom svetskom ratu u Parizu prošle godine ponizio Srbiju i nemerljivo velike žrtve koje je srpski narod tokom tog rata stavio na oltar slobode u Evropi, Emanuel Makron je na jučerašnoj konferenciji za štampu u Beogradu ponovo uvredio Srbiju. Govoreći o dijalogu izmedju Beograda i Prištine, pričao je o dve odvojene države kojima on želi pomoći da se uzajamno priznaju“, naveo je taj pokret u saopštenju.

DJB je naveo da je potpuno nerazumljiva i neprihvatljiva i reakcija predsednika Srbije Aleksandra Vučića na tu izjavu.

„Umesto da odbaci implikacije o bilo kakvoj državnosti Kosova i Metohije, Vučić je pravdao takav stav Emanuela Makrona i Angele Merkel, hvaleći činjenicu da s njim opširno razgovaraju i hoće da ga saslušaju, objašnjavajući da status Kosova ne zavisi od njega, već od njih dvoje i Evropske Unije“, dodaje se.

Taj pokret je naveo da je i odgovor Makrona o eventualnom sastanku sa opozicijom bio odgovor koji vredja inteligenciju gradjana Srbije.

„Strahujući od onoga što bi od opozicije mogao čuti, izgovor za izbegavanje sastanka je pronašao u kasno upućenom zahtevu. Da je imao hrabrosti susresti se sa predstavnicima DJB, suočio bi se sa jasnim protestom zbog unižavanja Srbije, baš kao što smo oštro protestvovali i prošle godine, nakon uvrede u Parizu, upućujući protestno pismo francuskom ambasadoru u Srbiji“, dodaje se.

DJB je saopštio da Evropska unija podržava predsednika Srbije i Srpske napredne stranke i da je ne zanima ni vladavina prava, ni sloboda medija, ni slobodni i fer izbori u Srbiji.

„Interes EU je da za svoju podršku od Vučića dobije poslušnost i ispunjenje svih njihovih zahteva. Dokle god njihov prvi čovek uživa tu i takvu podršku, u zamenu za svoju poslušnost, SNS neće izgubiti vlast u Srbiji, jer će moći nesmetano da kontroliše medije, zastrašuje gradjane i krade izbore“, navodi taj pokret u saopštenju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.