U trendu

Djordjević: Vučićeva kosovska politika je moljakanje Prištine da dopusti formiranje ZSO

Predsednik pokreta Oslobodjenje Mladjan Djordjević ocenio je danas da se „kosovska politika režima svela na nepostojeću Zajednicu srpskih opština (ZSO)“ i poručio da bi „sledeća patriotska vlada Srbije morala da poništi sve protivustavne dogovore“ koje je Srpska napredna stranka (SNS) zaključila u vezi Kosova i Metohije.

„Formiranje ZSO nije ni blizu. Pre dva meseca SNS i Srpska lista slavili su formiranje ZSO na bilbordima i plakatima, a od nje i dalje ni traga ni glasa“, rekao je Djordjević u pisanoj izjavi.

Prema njegovim rečima, „tužno je i žalosno što se cela kosovska politika režima Aleksandra Vučića svela na moljakanje Prištine da im odobri osnivanje ZSO u formi udruženja gradjana bez ikakvih ovlašćenja“.

Kako je naveo, vlada već devet godina „moli razne prištinske vlasti da im bar to učine“, ali stalno nailaze na odbijanje.

„Najnovije poniženje im je zadala Vjosa Osmani, koja je ponovila da od ZSO nema ništa, uprkos moljakanju Petra Petkovića i ostalih promotera Briselskog sporazuma“, istakao je Djordjević.

On je naveo da je Vlada Srbije još 2013. godine potpisala Briselski sporazum, u kome je u zamenu za formiranje ZSO predato „srpsko pravosudje, tužilaštvo, policija i civilna zaštita“ u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji.

„Srpsko stanovništvo je praktično ostavljeno bez bilo kakve zaštite, u zamenu za obećanje formiranja jednog udruženja gradjana. A čak ni to nisu dobili. Katastrofalan sporazum, a uz to i protivustavan“, naveo je Djordjević.

Prema njegovim rečima, ni eventualno formiranje ZSO ne bi uticalo na život Srba u pokrajini.

„ZSO služi samo kao dimna zavesa za srpsku javnost, nešto čime će da zamažu oči javnosti kada budu priznavali Kosovo“, ocenio je Djordjević.

On je naglasio da ZSO „ne može da zameni Ustav i Rezoluciju 1 244“.

Kako je podsetio taj pokret je principijelno protive ZSO jer je njihova politika „da su Kosovo i Metohija sastavni deo Srbije“, a na osnovu Ustava Srbije i Rezolucije 1244.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.