U trendu

Dodik: Dan sećanja, ali i želje za integracijom

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, poručio je večeras da 5. avgust, Dan sećanja na stradanje i progon Srba, ne treba da bude samo dan sećanja na žrtve već i dan snažne želje za integracijama i evropskim vrednostima.

„Ovo je Dan sećanja na mnoge nedužne ljude koji su tada, i ne znajući šta se dešava, krenuli ovim putem, ovim mostom koji je bio znak slobode, mira, Srbije, spokojstva i sigurnog bega od smrti“, rekao je Dodik na prvom obeležavanju Dana sećanja na stradanje i progon Srba, na centralnoj državnoj manifestaciji kod Sremske Rače kojoj je, kako je javila Radio-televizija Srbije, prisustvovalo 20.000 ljudi.

Dodik je naveo da je Republika Srpska tih dana pružala sve što je mogla da pruži utočište i ohrabrenje, i da je postala dom za oko 50.000 Srba iz Krajine.

„Ovaj most je most susretanja, istine, a istina je bila da su mnogi morali da napuste svoje kuće i krenu put Srbije“,  rekao je Dodik i dodao da mnogi od prognanih nikada nisu bili u Srbiji, ali su znali da će biti sigurni kada pređu ovaj most.

„Srbija je mnogo učinila da bude utočište prognanima, onima koji su platili cenu jer su verovali u Jugoslaviju“, naveo je Dodik.

„Republika Srpska zagledana je u Srbiju ne zato što je voli, već zato što je doživljava kao deo svog nacionalnog bića“, rekao je predsednik RS i dodao da Srbi imaju pravo da urede svoje države RS i Srbiju i da u njima ima mesta za svakoga ko želi saradnju.

Dodik je naveo da je današnje okupljanje simbol zajedništva i vapaj da se obezbedi mir na ovim prostorima.

„Danas naši napori moraju da budu usmereni ka miru, saradnji, okrenutosti ka evropskim vrednostima, ali mi možemo da prihvatimo Evropu kada ona prihvati ono što se zove Republika Srpska i ono što piše u Dejtonskom sporazumu“, rekao je Dodik. 

„Nemate probem na našoj strani, kada su nama odrubljivali glavu vi ste okretali glavu, ..  nismo mi ti koji nosimo puške, mi se političkim sredstvima borimo. Zato ovaj skup neka ne bude samo sećanje na žrtve već i snažna želja za integraciju i evropske vrednosti”, rekao je Dodik.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.