U trendu

DSS: Odluka o beogradskim izborima u septembru

Predsednik Demokratske stranke Srbije (DSS) Miloš Jovanović izjavio je da će ta stranka u septembru doneti odluku o načinu na koji će nastupiti na beogradskim izborima i rekao da su sve opcije otvorene.

On je agenciji Beta rekao danas da postoji mogućnost da DSS sam izadje na izbore, ali i zajedno sa opozicijom ili sa politički srodnim strankama.

Jovanović je rekao i da bi ipak mogao da se po prvi put složi sa liderom Demokratske stranke (DS) Draganom Šutanovcem da je bolje da se na izbore izadje u dve kolone, u kojima bi bile politički srodne stranke.

Napomenuo je, medjutim, da su izbori u Beogradu drugačiji od parlamentarnih i predsedničkih, da se ne vodi visoka politika i da bi razlike mogle da se premoste.

Kako je dodao, koju god odluku stranka o nastupu na izborima da donese cilj će biti da se u gradu stvari menaju na bolje.

Jovanović je kazao i da su pre dve nedelje izabrali novog predsednika Gradskog odbora DSS-a Velimira Gavrilovića i da su počeli da rade na programu za razvoj Beograda koji će od septembra predstaviti javnosti.

On je napomenuo i da još nije čuo da je ijedna stranka iznela ozbiljniju viziju za Grad Beograd i da je i dalje otvoreno pitanje ko šta nudi za razvoj grada.

Jovanović je istakao da će „novi“ DSS koji se reorganizovao, na beogradske izbore izaći sa novim ljudima i „novom snagom“.

Poslanica pokreta Za spas Srbije Sanda Rašković Ivić izjavila je da je za to da opozicija na beogradske izbore izadje zajedno i ima jednog kandidata za gradonačelnika, ali da je u redu i da se izadje u dve kolone.

Ona je agenciji Beta rekla da bi ako se bude izlazilo u dve kolone bilo potrebno dogovoriti se da izmedju tih kolona nema medjusobnog napadanja i da bi trebalo potpisati dokument da ni jedna od te dve kolone neće formirati bilo koju varijantu vlasti sa Srpskom naprednom strankom.

Rašković Ivić je kazala da dve kolone omogućavaju opravdanje liderima opozicije koji se zalažu za ideološku „političku čistotu“.

Predsednik Dveri Boško Obradović izjavio je da će konačan stav o tome na koji način će izaći na beogradske izbore doneti rukovodeći organi pokreta kada za to dodje vreme, kao i da ostaje otvoren za dalju komunikaciju i razgovore sa liderima opozicije.

On je u izjavi agenciji Beta naveo i da je odavno rekao da niko od stranaka opozicije samostalno ne može da smeni naprednjačku vlast i dodao da se oduvek zalagao i da se zalaže za maksimalnu saradnju opozicije po pitanju fer i poštenih izbornih uslova.

Obradović je rekao da je izlazak na izbore u predizbornim koalicijama ozbiljan politički potez, koji se „ne prelama preko kolena“ i da za tako nešto moraju da postoje pre svega predlozi, a potom i saglasnost Predsedništva i Glavnog odbora Srpskog pokreta Dveri.

On je napomenuo i da iako su izbori za Skupštinu grada Beograda po definiciji lokalni izbori, oni imaju mnogo veću težinu, jer je Beograd praktično država u državi i po uticaju i po budžetu kojim raspolaže.

„Funkcija gradonačelnika Beograda je treća politička figura države odmah nakon predsednika i predsednika Vlade. Iz tih razloga predizborne koalicije se prave samo uz ozbiljne analize, usaglašavanja i pravljenje zajedničke programske platforme, koju će odobriti stranački organi svih potencijalnih koalicionih partnera“, istakao je Obradović.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.