U trendu

Kosovski analitičari: Haradinajeva vlada na „staklenim“ nogama

Politički analitičari predviđaju da nova kosovska vlada na čelu sa premijerom Ramušom Haradinajem neće biti dugog veka jer je, kako kažu, „na staklem nogama“, piše prištinski Zeri.

Nova kosovska vlada na čelu sa Haradinajem izabrana je u subotu tesnom većinom, 61 glas od ukupno 120. Bez podrške Srpske liste, koja ima devet poslanika u kosovskom parlamentu, ova vlada ne bi mogla da bude izabrana.

Univerzitetski profesor Rahman Pacarizi izjavio je da će vlada biti vrlo krhka i rizikuje da će njen mandat biti veoma kratak.

Prema njegovim rečima, upravo pokušaj da ova vlada reši ključne teme mogle bi biti uzrok propasti vlade.

„Haradinajska vlada će šetati po ivici i to može biti privlačno s jedne strane, ali i opasno“, rekao je Pacarizi.

Urednik veb stranice Aktivpreš novosti, Agron Halitaj, kaže da je praksa pokazala da vlada koja nema stabilnu većinu ne može dugo da traje, ali da će njen životni vek zavisiti od kompromisa koje je voljna da učini na smiivanju srpske zajednice.

Istovremeno, analitičar Haki Abazi se nada da će ipak spoći snagde za donošenje važnih odluka, piše Zeri, navodi se u pres kliipingu Unmika.

Kosovska opozicija, pre svega Demokratski savez Kosova i pokrt Samoopredeljenje, protive se izabranoj vladi jer smatraju da će zbog podrske Srpske liste njene odluke biti u „rukama Beograda“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.