U trendu

Kostreš: Čepurin zloupotrebljava gostoprimstvo Srbije

Generalni sekretar Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Bojan Kostreš ocenio je danas da je ambasador Rusije Aleksandar Čepurin u intervjuu „Večernjim novostima“, prekršio diplomatska pravila i zloupotrebio gostoprimstvo Srbije.

Kostreš je u pisanoj izjavi povodom Čepurinovog intervjua ocenio da je u njemu na „krajnje bahat i prizeman način elaborirao temu, o tome ko je gazda Srbije“.

On je poručio ambasadoru Rusije da Srbija „nema gazdu u zemlji ili van nje, već ima svoj Ustav, zakone i institucije“.

Kostreš je zatražio od Čepurina da „ne izlazi iz svog diplomatskog mandata“.

„Smatramo da je ruski ambasador u svojim javnim istupima već više puta prekršio odredbe Bečke konvencije o diplomatskim odnosima iz 1961. godine, ozbiljno zloupotrebljavajući gostoprimstvo koje mu je Srbija dala“, kazao je Kostreš.

On je ponovio da LSV smatra da rusko-srpski humanitarni centar u Nišu treba da bude zatvoren, te da je insistiranje na diplomatskom imunitetu za službenike tog Centra „izlazak iz okvira humanitarnih poslova“.

„Imunitet govori da se njegovi službenici verovatno bave i drugim poslovima i to obaveštajne prirode. U suprotnom, nikakav diplomatski imunitet im ne bi bio potreban“, dodao je Kostreš.

Prema njegovom mišljenju, nakon „neprimerenih i nediplomatskih“ pritisaka ambasadora Čepurina i njegovog „pretećeg tona koji je ponižavajuć za Srbiju“, Vlada ima dovoljno povoda da zatraži od Rusije zamenu adekvatnijom osobom.

„Ćutanje Vlade Srbije na arogantno i bahato ponašanje Čepurina će biti samo nastavak samoponižavanja naše zemlje koje je eskaliralo premijerkinim odnošenjem stenograma intervjua na cenzuru“, dodao je Kostreš.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.