London optužio Moskvu za smrt Britanke u Ejmsberiju

Britanski ministar odbrane Gavin Vilijamson optužio je Moskvu za umešanost u smrt žene koja je otrovana nervnim agensom u Ejmsberiju, prenosi Rojters.

„Prosta stvarnost je da je Rusija izvršila napad na britanskoj zemlji, zbog čega je umrla naša državljanka“, rekao je Vilijamson tokom govora u parlamentu.

Prema njegovom mišljenju, svetska zajednica će se pridružiti Velikoj Britaniji u „osudi“ Moskve.

Stanje drugog otrovanog je kritično

U britanskom Ejsberiju dvoje državljana Velike Britanije, 44-godišnja žena i 45-godišnji muškarac pronađeni su 4. jula bez svesti. U nedelju je jedna od žrtava, Don Sterdžes preminula u bolnici. Drugi otrovani, 45-godišnji muškarac Čarli Rouli i dalje je u kritičnom stanju, navodi se u saopštenju Skotland jarda.

Istraživanje vode stručnjaci iz protivterorističkog odeljenja policije. Oko sto istražitelja danonoćno radi sa kolegama iz policije Viltšira. Ranije je Skotland jard saopštio da bi istraga o incidentu u Ejmsberiju mogla da traje nekoliko nedelja ili meseci zbog složenosti situacije.

Ejmsberi se nalazi nedaleko od Solsberija, gde su 4. marta otrovani bivši agent britanske obaveštajne službe Skripalj i njegova ćerka Julija. London tvrdi da je Rusija umešana u trovanje supstancom A-234, koje britanske vlasti izjednačavaju sa supstancom „novičok“. Moskva to kategorično poriče. Istragu o incidentu trovanja Skripalja vodi protivteroristička jedinica Skotland jarda.

(Sutnjik)

3 komentara
  1. Balkan

    Nema ovde leka, ocigledno Britanija je resila da nastavi sa kampanjom primene agensa i trovanja svojih gradjana kako bi pokazala da je neko drugi kriv. Gospodo ako ovo nisu ruski agenti dzaba vam prica, nema ko da vas podrzi osim eto da vas utese, i dosta price o zluradim Rusima vi ste gospodo gori ne moze se ni zamisliti.

  2. Darlinka

    Smešno da smešnije ne može da bude.

  3. Anonimni

    Postoji li neki efikasan lijek za hroničnu englesku bolest -RUSOFOBIJU ?

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike