Mihajlovićeva: Odluka Hrvatske o zabrani ulaska Vulina kršenje osnovnih evropskih vrednosti

Zabrana ulaska članu Vlade Srbije Alesksandru Vulinu u Hrvatsku, koja je članica EU, zbog jedne izjave u medijima predstavlja kršenje najosnovnijih prava na kojima počiva Evropa i svakako neće doprineti dobrim odnosima Srbije i Hrvatske koji su tek počeli da se popravljaju, izjavila je potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović.

„Sloboda kretanja i sloboda govora osnovna su prava na kojima poćiva Evropska unija. Medjutim, ova evropska pravila u Hrvatskoj očigledno ne važe. A ako se ovakva odluka donese u vreme kada se Srbi, Jevreji, Romi i Hrvati sećaju stradanja u ustaškom logoru Jasenovac, onda ovakva zabrana ima i jednu potpuno drugu konotaciju i poruku“, kazala je Mihajlovićeva, a saopštilo je ministarstvo.

Ona je dodala da Hrvatska ima pravo da joj se ne svidja to što govori član Vlade Srbije, kao što se i nikome u Srbiji ne svidja ono što poslednjih dana o Srbiji govore hrvatski zvaničnici nakon navodnog incidenta koji je izazvao predsednik SRS Vojislav Šešelj.

„Samo Srbija nije i neće biti ono što predstavlja Vojislav Šešelj i mi ćemo i dalje činiti sve da sačuvamo stabilnost u regionu. S druge strane, Hrvatska pokazuje da ima mnogo, mnogo sličnih Šešelju. Jer odluku o zabrani ulaska ministru Vlade Srbije može da donese samo onaj ko je još zarobljen u politici proslošti, nacionalizma i zločina nad drugim narodima“, kazala je Mihajlovićeva.

Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske saopštilo je da ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin nije dobrodošao u Hrvatsku do daljeg, jer je nakon polemika u hrvatskoj javnost oko njegovog dolaska u Hrvatsku izjavio da o tome može da odluči vrhovni komandant Vojske Srbije, predsednik Srbije Aleksandar Vučić, a ne hrvatski ministri, što je ocenjeno kao „neprimeren i neprihvatljiv pokušaj negiranja suvereniteta Republike Hrvatske“.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike